Ο Ελαφοκυνηγός

1978, σε σκηνοθεσία Μάικλ Τσιμίνο με τους: Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Κρίστοφερ Ουόκεν, Τζον Σάβατζ, Μέριλ Στριπ, Τζον Καζάλ, Τζόρτζ Ντούντζα

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014
Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Τρεις Αμερικάνοι φίλοι, εργάτες στην Πενσυλβανία, στέλνονται αμέσως ύστερα από το γάμο του ενός στο Βιετνάμ. Η φρικτή εμπειρία του πολέμου (ιδιαίτερα η αιχμαλωσία τους από τους Βιετκόνγκ, όπου θ’ αναγκαστούν να πάρουν μέρος σ’ ένα παιχνίδι “ρώσικης ρουλέτας”) θα έχει επιπτώσεις στην υπόλοιπη ζωή τους.

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Η ταινία προβλήθηκε στις αίθουσες των κινηματογράφων σε μια περίοδο που η αμερικανική κοινωνία δεν είχε ακόμα αναρρώσει από τον πολυσυζητημένο πόλεμο του Βιετνάμ.
Η ταινία στιγματίζει τον πόλεμο αυτό παρακολουθώντας τις ζωές τριών Αμερικανών πολιτών και φίλων πριν και μετά την εμπλοκή τους σε αυτόν. Κατά αυτόν τον τρόπο η κάμερα παρουσιάζει τις αλλαγές που έφερε στη ζωή τους η συμμετοχή τους στον πόλεμο: το διαδοχικό πέρασμα από την ευτυχία και την γαλήνη της μικρής κοινωνίας στην οποία ζούσαν, στην φρίκη και στην κτηνωδία του πολέμου και έπειτα η επιστροφή στην πατρίδα μαζί όμως και με ένα πρωτόγνωρο για αυτούς αίσθημα ήρεμης, αναπάντεχης θλίψης και νοσταλγίας. Αυτό όμως γίνεται με τρόπο που να συναρπάζει το θεατή ο οποίος ταυτίζεται με τους ήρωες, συμπάσχει στα προσωπικά τους δράματα και αγωνιά για την κατάληξη της ιστορίας.
Αποτέλεσμα λοιπόν είναι μια ταινία με αριστουργηματική σκηνοθεσία, συναρπαστικό σενάριο, ζωντανούς, καθημερινούς, με βάθος χαρακτήρες και φυσικά με ένα σκηνοθέτη που αποσπά εκπληκτικές ερμηνείες από τους πρωταγωνιστές.
Στόχος του σκηνοθέτη, σεναριογράφου και παραγωγού Μ.Τσιμίνο ήταν να δείξει το σοκ που προκάλεσε ο “βρώμικος” όπως δίκαια αποκαλέστηκε πόλεμος του Βιετνάμ στις ζωές των αμερικανών πολιτών που πήραν μέρος καθώς να περιγράψει , εστιάζοντας σε λεπτομέρειες και δράματα, τις αλλαγές που επέφερε σε αυτούς. Και πραγματικά ο στόχος αυτός εκπληρώθηκε: όπως διαπιστώνει και ο θεατής στο τέλος, τίποτα δεν έμεινε το ίδιο για τα τρία αυτά άτομα(που οι ζωές, οι αντιδράσεις και οι ενέργειες των τους αντιπροσωπεύουν τον κάθε αμερικανό πολίτη που έλαβε μέρος στον πόλεμο) και τις ζωές τους στην μικρή κοινωνία όπου ζούσαν μετά τον πόλεμο, όλα άλλαξαν κλονίζοντας για πάντα την φιλία τους και προπαντός στερώντας τους την δυνατότητα να ξαναζήσουν κανονικά σαν τίποτα να μην είχε συμβεί.
Ο Ελαφοκυνηγός είναι αναμφίβολα από τις σημαντικότερες  αντιπολεμικές ταινίες του αιώνα που πέρασε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *