Brokeback Mountain

2005, σε σκηνοθεσία Ανγκ Λι με τους: Χιθ Λέτζερ, Τζέικ Τζίλενχαλ, Μισέλ Γουίλιαμς, Αν Χαθαγουέι

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014
Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Σε ένα ράντζο του Γουαϊόμινγκ γνωρίζονται ένα καλοκαίρι δύο νεαροί καουμπόις. Η απρόσμενη δυνατή σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ τους, θα σημαδέψει τις ζωές τους ενώ θα φέρει μαζί της προβλήματα, χαρές και λύπες αναδεικνύοντας την αντοχή και τη δύναμη της αγάπης.

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Η ταινία που χάρισε το Όσκαρ Σκηνοθεσίας στον Ανγκ Λι (“Τίγρης και Δράκος”, “Η Παγοθύελλα”) βασίζεται σε διήγημα της βραβευμένης με Πούλιτζερ Άνι Πρου (“Τα Ναυτιλιακά Νέα”) και έχει ως φόντο την αμερικανική δύση των αρχών της δεκαετίας του ’60. Ένα σύγχρονο γουέστερν, που εξερευνά τα όρια της ανδρικής φιλίας, με τα θέλω, τα πάθη, και τις ερωτικές ανάγκες της. Η επιβίωση, οι ορμόνες, τα άγρια ένστικτα. Όλα στο τραπέζι για συζήτηση.
Όσον αφορά τον Ανγκ Λι, εξαντλεί μέχρι τελικής πτώσης την παρουσίαση των χαρακτήρων που συμμετέχουν στην ταινία του. Ο τρόπος που χειρίζεται την κάμερα, η φωτογραφία των Καναδέζικων Άλπεων κινηματογραφημένη από τον μαέστρο Ροντρίγκο Πριέτο, το σενάριο που σε καμία περίπτωση δεν παρουσιάζει κενά συνθέτουν τέλεια μια ταινία που κερδίζει με άνεση τον χαρακτηρισμό άψογη. Η επιλογή της Μινεσότα ως φυσικού υπόβαθρου λειτουργεί εξαιρετικά. Τα απέραντα βουνά και βοσκοτόπια θυμίζουν έντονα διαφημίσεις γνωστής καπνοβιομηχανίας και η ομορφιά τους τελειώνει εκεί που μπορεί να σταματήσει το βλέμμα μας. Εξαιρετική φωτογραφία, που παρά την ομορφιά του φυσικού τοπίου, δύσκολα μπορεί να περάσει απαρατήρητη η μελαγχολική ατμόσφαιρα του σχεδόν μόνιμα συννεφιασμένου ουρανού που το ντύνει. Κι όλα τα παραπάνω εικαστικά στοιχεία, υπό τις έξυπνα διασκευασμένες κάντρι μελωδίες και τις ακόμα καλύτερες νέες συνθέσεις του πολύ ταλαντούχου Γκουστάβο Σανταοάλλα (“Ημερολόγια μοτοσυκλέτας”).
Η ταινία κατορθώνει να αποφύγει μελοδραματικά κλισέ και τελικά να βροντοφωνάξει κάτι που θα έπρεπε να αποτελεί πάγια πεποίθηση όλων μας..δεν μιλά για τον ομοφυλοφιλικό έρωτα, αλλά απλώς θέτει το απλούστατο ερώτημα: ποιος είναι αυτός που μπορεί να πιστοποιήσει την οποιαδήποτε είδους «ταυτότητα» όταν μιλάμε για αληθινή αγάπη;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *