Dogma

1999, σε σκηνοθεσία Κέβιν Σμιθ, με τους:  Μπεν Άφλεκ, Ματ Ντέιμον, Άλαν Ρίκμαν, Λίντα Φιορεντίνο, Σάλμα Χάγιεκ, Κρις Ροκ, Κέβιν Σμιθ, Τζέισον Μιουζ, Τζέισον Λι, Αλάνις Μόρισετ, Τζανίν Γκαρόφαλο

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016
Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Δύο άγγελοι, ο Bartleby και ο Loki, εκδιώχνονται από τον Παράδεισο και εκπίπτουν στο Γουινσκόνσιν. Η επιστροφή τους θα είναι εφικτή μόνον εάν περάσουν την αψίδα ενός νέου ναού, σύμφωνα με το Καθολικό Δόγμα. Η επαναφορά ωστόσο της ψυχής στον Παράδεισο θα αποκαλύψει την ανεπίτρεπτη διαδρομή και η όλη δομή του σύμπαντος θα καταρρεύσει, καταδεικνύοντας μάλιστα την ατέλεια της όλης δομής του και καταστρέφοντας τον κόσμο.

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Μια πανέξυπνη μαύρη κωμωδία, με τρελές ατάκες γέλιου, με ένα υπέροχο cast, αλλά και με ένα τρομερό σενάριο. Δημιουργός του Δόγματος, ο Κέβιν Σμιθ (Mae Day, Clerks, Mallrats, Chasing Amy, Jersey Girl), που στην τέταρτη αυτή ταινία του, τολμά και ασχολείται με ένα θέμα ταμπού και ενσαρκώνει με μοναδικό τρόπο τον Silent Bob, τον έναν από τους δύο προφήτες της συμμορίας.
Ο 29χρονος τότε Κέβιν Σμιθ, επίσης υπογράφει το καλά μελετημένο σενάριο και μέσα στους διάλογους του δεν παραλείπει να αναφερθεί (όπως και το συνηθίζει) σε αρκετούτσικες άλλες ταινίες, όπως τα “Con Air”, “Mighty Ducks”, “Star Wars”, “Breakfast Club”, “E.T.”, συμπεριλαμβάνοντας στο cast του τους Άφλεκ και Λι (όπως επίσης συνηθίζει).
Το έντονο κωμικό στοιχείο που χαρακτηρίζει αυτή τη παραγωγή, ξεκινάει από τους τίτλους αρχής και τα απίθανα υστερόγραφα και ολόκληρη η υπόλοιπη ταινία αναπτύσσεται μεταξύ των περιπετειών των ηρώων της, χωρίς να φλυαρεί παρά το μέγεθός της. Κινείται γρήγορα, αφήνοντας υπονοούμενα και διακωμωδώντας πρόσωπα και καταστάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της.
Τα γυρίσματα κατά το μεγαλύτερο τους μέρος είναι εξωτερικά, πράγμα άλλωστε που ευνοείται από το σενάριο, αφού πρόκειται για μια road trip ταινία. Τελικός προορισμός το Νιου Τζέρσεϊ, τοποθεσία που πάντα χρησιμοποιείται και αναφέρεται σε δημιουργίες του Σμιθ.
Το cast της ταινίας ήταν ήδη κλεισμένο 2 χρόνια πριν τα γυρίσματα, όταν ακόμα οι πρωταγωνιστές Μπεν Άφλεκ και Ματ Ντέιμον ήταν άσημοι. Το γεγονός ότι τίμησαν τη συμφωνία τους με τους παραγωγούς και συμμετείχαν τελικώς στην ταινία με αμοιβές πολύ κατώτερες των σημερινών τους, έδωσε ώθηση στο promotion της και είναι βασική αιτία της μεγάλης επιτυχίας του μάλλον άπειρου ως σκηνοθέτη Κέβιν Σμιθ.
Ο Θεός λοιπόν λείπει σε διακοπές και μια ξεκαρδιστική θρησκευτική κωμωδία που εστιάζεται στην καθολική εκκλησία, κατάφερε να φτάσει μόλις τα 30,6 εκατομμύρια δολάρια στο αμερικάνικο box office. Το Δόγμα συγκέντρωσε πλήθος θαυμαστών και πολέμιων. Προτάθηκε, τη χρονιά που προβλήθηκε, στα Independent Spirit Awards στη κατηγορία “Best Screenplay”, όμως έλαβε και 300.000 e-mail μίσους από φανατικούς.
Έντονη σάτιρα για όλες τις συμβατικές πεποιθήσεις γύρω από τη θρησκεία και το “θείο”. Πέρα από τις στιγμές γέλιου, δίνει αρκετά εναύσματα για προβληματισμό σε όποιον πιστεύει στο ρητό “τίποτα δεν είναι ιερότερο από την ακεραιότητα του νου”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *