Φρανκενστάιν Τζούνιορ

1974, σε σκηνοθεσία Μελ Μπρουκς με τους: Τζιν Γουάιλντερ, Μάρτι Φέλντμαν, Πίτερ Μπόιλ, Μάντλιν Καν, Τέρι Γκαρ, Κένεθ Μαρς, Κλόρις Λίχμαν, Τζιν Χάκμαν

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016
Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Ο Δρ. Φρέντερικ Φρανκενστάιν έρχεται στην Τρανσυλβανία για να κληρονομήσει τον πύργο του παππού του. Μαζί με τον πύργο κληρονομεί τον καμπούρη υπηρέτη και την παρανοϊκή οικονόμο, που του δίνουν την έμπνευση να κάνει αυτό που έκανε κι ο παππούς του, να δημιουργήσει ζωή. Θα προχωρήσει στα πειράματά του και θα πετύχει. Μόνο που το τέρας που θα προκύψει δεν είναι σαν τα άλλα.

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Το φιλμ «Φρανκενστάιν Τζούνιορ» (Young Frankenstein), σηματοδοτεί μία από τις ωραιότερες κωμωδίες όλων των εποχών. Είναι βασισμένο πάνω σε χαρακτήρες της νουβέλας τρόμου Φρανκενστάιν (πρωτότυπος τίτλος Frankenstein) της Μαίρη Σέλλεϋ και σε σενάριο των Μελ Μπρουκς και Τζιν Γουάιλντερ.
Η ταινία αποτελεί παρωδία των κλασικών ταινιών τρόμου και συγκεκριμένα των διαφόρων εκδοχών του Frankenstein της Mary Shelley (1930): σατιρίζει τις τρεις πρώτες ταινίες του Φρανκενστάιν από την Universal Pictures: «Φρανκενστάιν», «Η Μνηστή του Φρανκενστάιν» και «Ο Γιος του Φρανκενστάιν». Τα περισσότερα από τα κομμάτια του εξοπλισμού του εργαστηρίου που χρησιμοποιήθηκαν είναι ίδια με αυτά που δημιούργησε ο Kenneth Strickfaden για την ταινία Frankenstein του 1931. Για να αντικατοπτρίσει περισσότερο την ατμόσφαιρα των παλαιότερων ταινιών ο Μπρουκς χρησιμοποίησε ασπρόμαυρη φωτογραφία, μια σπάνια επιλογή για εκείνη την εποχή.
Η ταινία προτάθηκε για Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου και Ήχου καθώς και για τις Χρυσές Σφαίρες Α’ και Β’ Γυναικείου Ρόλου, για τις Κλόρις Λίχμαν και Μάντλιν Καν, αντίστοιχα.
Εμπνευσμένες ατάκες και ανατροπές, δηλητηριώδες χιούμορ, και ανεπανάληπτοι διάλογοι ακόμα και ανάμεσα στους δευτερεύοντες χαρακτήρες.
Το Φρανκενστάιν Τζούνιορ, είναι μια γοητευτική ταινία, τίποτε λιγότερο από μια κλασική κωμωδία που αντλεί το καλύτερο από όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτήν. Κανένα από τα αστεία και τα λογοπαίγνια δεν έχει χάσει την χάρη του. Από μια καριέρα η οποία περιλαμβάνει μερικές από τις καλύτερες κωμωδίες που έγιναν ποτέ, αυτή η ταινία του Μελ Μπρουκς καταφέρνει να ξεχωρίσει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *