1994, σε σκηνοθεσία Φρανκ Ντάραμποντ με τους: Τιμ Ρόμπινς, Μόργκαν Φρίμαν, Κλάνσι Μπράουν, Μπομπ Γκάντον, Γουίλιαμ Σάντλερ, Γκιλ Μπέλοους, Μαρκ Ρόλστον, Τζέιμς Γουίτμορ
Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Ένας τραπεζικός καταδικάζεται άδικα σε ισόβια για το φόνο της γυναίκας του και του εραστή της. Ο ήπιος χαρακτήρας του, αλλά και το γεγονός ότι γνωρίζει τα “παραθυράκια” του φορολογικού συστήματος τον κάνουν ιδιαίτερα δημοφιλή στη φυλακή. Όμως ο Άντι αναπτύσσει μια βαθιά φιλία με τον Ρεντ και ετοιμάζει μια θεαματική απόδραση.
ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Ήταν το 1982 όταν κυκλοφόρησε μια σειρά από μικρά διηγήματα. Ο γενικός τους τίτλος ήταν “Different Seasons” και ανάμεσά τους, να αντιπροσωπεύει την εποχή της άνοιξης, βρισκόταν και το μικρό μεν, ιδιαίτερα γοητευτικό δε, “Rita Hayworth and the Shawshank Redemption”.
Πάνω σ’ αυτό το διήγημα βασίστηκε εξ’ ολοκλήρου και η “ομώνυμη’’ ταινία.
Συγγραφέας της μικρής αυτής ιστορίας, ο γνωστός από τις ιστορίες τρόμου και φαντασίας του, Στήβεν Κινγκ, που διαθέτει στο ενεργητικό του την συγγραφή και αρκετών ιστοριών που πατάνε περισσότερο στην πραγματικότητα και στον κοινωνικό μας προβληματισμό. Είναι γνωστά τα βιβλία “Misery’’, “The Green Mile’’ και “Hearts in Atlantis’’ που έχουν μεταφερθεί και στον κινηματογράφο.
Ο άγνωστος τότε Φρανκ Ντάραμποντ ουσιαστικά έπλασε από μερικές σελίδες μια ταινία 2 και ωρών, μεταφέροντας όλες εκείνες της μαγικές εικόνες που πλάθει κανείς με την ανάγνωσή τους και δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα πιο καθηλωτική απ’ όσο θα μπορούσε ποτέ κανείς να φανταστεί. Σκοτεινή, μυστηριώδης και γεμάτη αγωνία και δίψα για λύτρωση.
Παρακολουθούμε την ιστορία των δύο κεντρικών προσώπων μέσα από την αφήγηση ουσιαστικά του ενός, του Ρεντ. Μια αφήγηση που εξιτάρει την φαντασία μας και κορυφώνει την αγωνία μας. Η κάμερα μοιάζει σαν απλός παρακολουθητής των εξελίξεων που άλλες φορές είναι δραματικές και γρήγορες και άλλες κόβουν ταχύτητα, σαν να προσπαθούν να σε αφήσουν να έχεις τον χρόνο που χρειάζεσαι για να ψυχογραφήσεις τους ήρωές, κατανοώντας την ύπαρξη και τα κίνητρά τους..
Άκρως πειστικές και αισθαντικές οι ερμηνείες των Τιμ Ρόμπινς και Μόργκαν Φρίμαν, που υποδύονται δυο συγκρατούμενους σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, των οποίων η υπομονή, η επιμονή, η ακεραιότητα και η αξιοπρέπεια θα τους ανταμείψουν στο τέλος… η φιλία τους άλλωστε και η ελπίδα ήταν οι σανίδες σωτηρίας για 20 χρόνια μέσα σε αυτό το κατάπτυστο “σωφρονιστικό ίδρυμα’’.
Προκύπτουν πολλά ερωτήματα για το τι είναι σωφρονισμός τελικά και πως επιτυγχάνεται η επανένταξη του ατόμου του οποίου η φυλακή έχει γίνει η ζωή του. Βαθιά ουμανιστική ταινία που αγγίζει τον τρόπο που λειτουργούν τα σωφρονιστικά ιδρύματα σήμερα.. και ειδικά σήμερα αξίζουν να λέγονται έτσι;
Ο Κινγκ έχει δηλώσει πως και οι τρεις από τις τέσσερις νουβέλες, μαζί και η εν λόγω, είναι εμπνευσμένες από την παιδική του ηλικία.
Πόσες εχθρότητες θα είχαν αποφευχθεί και πόσο αναγκαίες θα αναδεικνύονταν η ομαδικότητα και η αλληλοκατανόηση αν από την παιδική ηλικία ερχόμασταν κοντά με τον πολιτισμό που προβάλλει αυτή η υπέροχη και ατμοσφαιρική ιστορία..για μια φιλία που σε κρατάει στη ζωή και μια ελπίδα που οδηγεί στην λύτρωση του Shawshank και στην ομώνυμη ταινία (με τον ευφάνταστο ελληνικό τίτλο)..