Νοσφεράτου, μια συμφωνία τρόμου

1922, σε σκηνοθεσία Φρίντριχ Βίλχελμ Μουρνάου, με τους Μαξ Σρεκ, Γκούσταβ Φον Βανγκενχάιμ, Γκρέτα Σρέντερ, Αλεξ Γκράναχ

Τρίτη 7 Ιουνίου 2016
Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Στη Βρέμη της Γερμανίας, ο κτηματομεσίτης Κνόκ αναθέτει στο νεαρό υπάλληλό του Χούτερ να ταξιδέψει στα Καρπάθια όρη, για να παραδώσει κάποια συμβόλαια στο μυστηριώδη Κόμη Όρλοκ, ο οποίος ψάχνει για σπίτι στην γερμανική πόλη. Πριν ακόμη φτάσει στο κάστρο του Κόμη, ο Χούτερ αντιλαμβάνεται τον τρόμο των κατοίκων του κοντινού χωριού. Κρυφά του δίνουν ένα βιβλίο σχετικά με τους βρικόλακες, που αρχικά βρίσκει διασκεδαστικό. Κάποια στιγμή θα συναντήσει τον Κόμη, που στην εμφάνιση δεν έχει μεγάλη σχέση με το ανθρώπινο είδος, ο οποίος μάλιστα όταν θα δει το φυλακτό του Χούτερ με τη φωτογραφία της όμορφης συζύγου του, της Έλεν, θα υπογράψει αμέσως το συμβόλαιο. Σύντομα ο Χούτερ ανακαλύπτει ότι με το συμβόλαιο αυτό άνοιξε τον δρόμο στον ίδιο τον Τρόμο να έρθει στην πόλη του.

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Η ταινία-ορόσημο του κινήματος του γερμανικού εξπρεσιονισμού.
Η πρώτη επιτυχής προσπάθεια να βγουν οι πρωταγωνιστές έξω από τα στούντιο και να συνδυαστούν τα επιτηδευμένα οξυκόρυφα σκηνικά με τα φυσικά ντεκόρ.
Η υποβλητική ατμόσφαιρα, οι απόκοσμες φιγούρες και η αριστουργηματική φωτογραφία.
Το απόκοσμο εμφανίζεται κάτω από τον φανταστικό και σαστισμένοι νιώθουμε ότι η αληθινή ζωή και η τρομακτική της πλευρά φωτίζεται μπροστά μας.
Αρχετυπική ταινία της μυθολογίας τρόμου, ο «Nosferatu» δημιούργησε ένα ολόκληρο είδος ταινιών τρόμου με κεντρικό ήρωα τον Απέθαντο. Όλες οι ταινίες με τον Δράκουλα που ακολούθησαν κατάγονται από αυτήν την βουβή γερμανική ταινία του 1922.
Αυτή με τη σειρά της εμπνέεται από το μυθιστόρημα του Μπραμ Στόκερ «Δράκουλας» του 1897: ο Μουρνάου και ο σεναριογράφος του Χέρνικ Γκαλέεν εδώ έβγαλαν τον πιο τρομερό εφιάλτη του κινηματογράφου.
Ενώ ο χαρακτήρας του Νοσφεράτου βασίζεται άμεσα στον Δράκουλα, το όνομα αυτό δεν αναφέρεται πουθενά στην ταινία επειδή η χήρα του Μπραμ Στόκερ αρνήθηκε να δώσει τα δικαιώματα στον Μουρνάου. Κατόπιν αυτός απλά άλλαξε το όνομα του βρικόλακα, έκανε κάποιες αλλαγές στην ιστορία και γύρισε την ταινία δίχως την άδεια των κληρονόμων του Στόκερ. Έτσι πχ ο φόβος των βρικολάκων από το φως της ημέρας εμφανίζεται για πρώτη φορά στην ταινία του Μουρνάου, ενώ δεν αναφέρεται στο πρότυπο του Στόκερ. Η Φλόρενς Στόκερ στράφηκε δικαστικώς κατά του σκηνοθέτη και η απόφαση διέταξε να κατασχεθεί το αρνητικό και όλα τα αντίγραφα να καταστραφούν. Ωστόσο, διατηρήθηκαν μερικά αντίγραφα και η ταινία σώζεται μέχρι σήμερα.

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με την ετυμολογία του ονόματος Νοσφεράτου. Μία από αυτές υποστηρίζει ότι το όνομα προέρχεται από το ελληνικό «νοσοφόρος» (στην ταινία ο Νοσφεράτου φέρνει μαζί του και την πανούκλα στην Βρέμη).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *