1959, σε σκηνοθεσία Σίντνευ Λιούμετ και σενάριο Τενεσί Ουίλιαμς, με τους Μάρλον Μπράντο, Άννα Μανιάνι, Τζόαν Γουντγουόρντ, Μωρίν Στέιπλετον
Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Ο Βαλ Ξαβιέ, γνωστός με το παρατσούκλι «Φιδοτόμαρος» εξαιτίας ενός τζάκετ από φιδίσιο δέρμα, έχοντας προστριβές με το νόμο, αναγκάζεται να φύγει από τη Νέα Ορλεάνη και να διακόψει την καριέρα του ως τραγουδιστής σε κλαμπ. Μια νύχτα, η περιπλάνησή του τον οδηγεί σε μιαν απόμερη κωμόπολη του Μισισιπή, όπου προσλαμβάνεται ως βοηθός στο εμπορικό της Λέιντι Τόρενς. Η τελευταία είναι μια μεσόκοπη γυναίκα, που κουβαλά μέσα της την οργή γι’ αυτούς που έκαψαν τον αμπελώνα του πατέρα της (επειδή πούλησε ποτό σε μαύρους) και την πίκρα ενός άτυχου έρωτα με τον Ντέιβιντ Κουτρέρ, ενώ ταυτόχρονα υπομένει τα καμώματα του αυταρχικού συζύγου της, Τζέιμπ, ο οποίος, βαριά ασθενής, επέστρεψε από το νοσοκομείο κι αργοπεθαίνει στον επάνω όροφο του εμπορικού καταστήματος. Η Λέιντι, ωστόσο, κάνει όνειρα για την επέκταση των εμπορικών της δραστηριοτήτων, γι’ αυτό και προσλαμβάνει τον Βαλ, ο οποίος με τη γοητεία του προσελκύει τη γυναικεία πελατεία. Ανάμεσα σ’ αυτές που τον πολιορκούν επίμονα είναι και η Κάρολ Κουτρέρ, αδελφή του Ντέιβιντ, μια αλκοολική νυμφομανής, της οποίας το αυτοκίνητο προθυμοποιήθηκε να φτιάξει ο Βαλ όταν πρωτοήρθε στην κωμόπολη. Ωστόσο, αυτή που τον κερδίζει τελικά, είναι η Λέιντι, η οποία προχωρά στην υλοποίηση του σχεδίου της να ανοίξει ένα αναψυκτήριο. Την ημέρα των εγκαινίων, ο άνδρας της, τυφλωμένος από ζήλια, ομολογεί άθελά του ότι ήταν ανάμεσα σ’ αυτούς που πυρπόλησαν τον αμπελώνα..
ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Ο σπουδαίος «ποιητής» της αμερικανικής δραματουργίας, Τένεσι Ουίλιαμς, έχοντας βιώσει στο ίδιο του το «πετσί» την κοινωνική «κόλαση» του αμερικανικού Νότου, το κάλπικο «αμερικανικό όνειρο», την εκμετάλλευση, τον έως μυελού οστών ανήθικο πουριτανισμό, τη μαφιόζικη βία, το ρατσισμό του κράτους και της παρακρατικής/ φασιστικής «Κου Κλουξ Κλαν» στο μαύρο πληθυσμό, αλλά και κάθε ταξικά ανίσχυρου και διαφορετικού, που γέννησε το κραχ του καπιταλισμού του 1929, το 1940 γράφει το έργο «Η μάχη των αγγέλων». Εκδοχή αυτού του έργου είναι ο κινηματογραφικός «Φυγάς», όπως και το έργο του «Ο Ορφέας στον Άδη» (1957). Ένα σκληρά «ποιητικό» υπαρξιακό δράμα, αλλά με έντονο κοινωνικό υπόβαθρο. Ο Ουίλιαμς, με πρόσχημα τον αρχαίο μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης, πλάθει έναν «Ορφέα» της τρομερής εποχής του.