Η Επέλαση των Βαρβάρων

2003, σε σκηνοθεσία του Ντενί Αρκάν, με τους Ρεμί Ζιράρ, Στεφάν Ρουσώ, Μαρί Ζοσέ Κροζέ, Ντοροτέ Μπεριμάν, Ντομινίκ Μισέλ, Λουίζ Πόρταλ

Τρίτη 17 Μαΐου 2016
Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Ο άρρωστος Ρεμί, λίγο πριν υποκύψει στη θανάσιμη ασθένεια που τον χτύπησε, συμφιλιώνεται με τον απόμακρο γιο του, ο οποίος συγκεντρώνει κοντά στον πατέρα του αγαπημένους παλιούς φίλους και προσπαθεί να κάνει τις τελευταίες μέρες του όσο το δυνατόν πιο ανώδυνες.

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Ρεαλισμός και διανόηση συναντώνται και ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια κοινωνία που οι βασικές δυνάμεις συντήρησής της είναι η αποξένωση, ο εθνικισμός και το χρήμα.. Κοινωνική κριτική φιλτραρισμένη μέσα από τις κατάφορες ιστορικές αδικίες και κυνισμός στο μεγαλείο του όταν όλα γύρω μας χάνουν και τα πιο ευδιάκριτα ερείσματα , όταν ιδεολογίες , ιδανικά και αξίες καταρρέουν συνθλιβόμενα κάτω από το βάρος των παγκόσμιων γεγονότων .
Ένα χρονικό του αιώνα που πέρασε και μια ωμή και ρεαλιστική παρουσίαση των ημερών που διανύουμε και ίσως μια προφητική ματιά για τις μέρες που έρχονται , μέρες όπου η «επέλαση των βαρβάρων» κάθε είδους θα είναι καθημερινό φαινόμενο και θα διαμορφώνει τη νέα τάξη πραγμάτων, πιο άγρια και απογυμνωμένη από συναισθηματικές αποχρώσεις.
Η αγάπη, η φιλία, η αποτυχία, η ελπίδα και ο θάνατος πλέκουν το δίχτυ μέσα στο οποίο αιχμαλωτίζονται οι ήρωες της ανθρώπινης αυτής ιστορίας του Ντενί Αρκάν και όσο τα περιθώρια στενεύουν μαθαίνουν πως το τέλος είναι κοντά για όλους και όσο αυτό πλησιάζει τόσο ο Ρεμί γαντζώνεται απ’ τη ζωή και όσα αγάπησε , πόθησε ή μίσησε , εγκαταλείποντας ιδεολογίες και φιλοσοφικές θεωρήσεις συνειδητοποιώντας την ισότητα όλων μπροστά στη θνητότητα και τη φθορά της ανθρώπινης ύπαρξης.
Μπροστά στο βάρος της ζωής που ολοκληρώνει τον κύκλο της χωρίς να προετοιμάζει κανέναν ο Ρεμί επιλέγει ο ίδιος πότε ακριβώς θα έρθει το τέλος ,σαν μια ύστατη προσπάθεια να ξεγελάσει τον εαυτό του για τη δυνατότητα που το ανθρώπινο πνεύμα κρύβει και που του επιτρέπει να χειρίζεται με αξιοπρέπεια τις στιγμές λίγο πριν το επικείμενο τέλος . Έτσι εγκαταλείπεται στο έλεος και τη δύναμη του μυστηριακού ταξιδιού με σύμμαχο όλα όσα χλεύασε , απέρριψε κα ξεσκέπασε με θάρρος ως αναληθή και βρόμικα στη διάρκεια της ζωής του.

Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΝΤΕΝΙ ΑΡΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

Έγραψα το σενάριο στη διάρκεια των δυο τελευταίων χρόνων πριν την δημιουργία της ταινίας. Είναι ένα θέμα που με απασχολούσε καιρό, αλλά ποτέ δεν είχα καταφέρει να του δώσω μια μορφή που να με ικανοποιεί.
Κατέληγα πάντα με σενάρια πένθιμα και καταθλιπτικά. Ώσπου μου ήρθε η ιδέα να ξαναχρησιμοποιήσω τους ήρωες της «Παρακμή της Αμερικανικής Αυτοκρατορίας» του 1986. Το χιούμορ ο κυνισμός και το πνεύμα τους μου επέτρεψαν να χειριστώ το θέμα με μια ελαφρότητα που μ’ ευχαριστούσε.
Ευτυχώς όλοι οι ηθοποιοί ήταν εκεί, διαθέσιμοι, κι είχαν όλοι όρεξη να ξαναζήσουν μια νέα περιπέτεια..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *