Ο μεγάλος Δικτάτωρ

Αμερικανική ταινία, 1940, σκηνοθεσία Τσάρλι Τσάπλιν με τους : Τσάρλι Τσάπλιν, Τζακ Όκι, Πολέτ Γκοντάρ, Μπίλι Γκίλμπερτ,
Ρέγκιναλντ Γκάρντινερ, Χένρυ Ντάνιελ

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Ύστερα από είκοσι χρόνια σε ένα νοσοκομείο μετά τον Α΄Παγκόσμιο, υποφέροντας από αμνησία, ένας εβραίος κουρέας επιστρέφει στην πατρίδα του. Εκεί όμως πολλά έχουν αλλάξει, καθώς ο παρανοϊκός δικτάτορας της Τομανίας, Αντενόιντ Χίνκελ, ο οποίος είναι ολόιδιος με αυτόν, σχεδιάζει να κατακτήσει τον κόσμο ξεκινώντας ταυτόχρονα μια μεγάλη εκστρατεία αντισημιτισμού. Όμως η ομοιότητα του ντροπαλού κουρέα με το μεγαλομανή δικτάτορα θα γίνει αιτία τρομερών παρεξηγήσεων…

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Η παραγωγή του φιλμ ξεκίνησε το 1937, όταν λίγοι πίστευαν ότι ο Ναζισμός ήταν μια τόσο καταστροφική και ολοκληρωτική ιδεολογία, όπως αποδείχθηκε το 1940 που κυκλοφόρησε η ταινία. Ο ίδιος ο Τσάπλιν δήλωσε ότι αν γνώριζε την πραγματική έκταση των κτηνωδιών των Ναζί δε θα διακωμωδούσε ποτέ τη δολοφονική τους παράνοια. Φυσικά το φιλμ απαγορεύτηκε στην Γερμανία και στις συμμαχικές της χώρες όμως προβλήθηκε μια φορά σε γερμανικό ακροατήριο. Κάπου στα κατεχόμενα Βαλκάνια, μέλη μιας αντιστασιακής οργάνωσης αντικατέστησαν την κωμική όπερα, σε ένα στρατιωτικό κινηματογράφο, με μια κόπια του Μεγάλου Δικτάτορα που παρέλαβαν από την Ελλάδα.
Είναι η πρώτη ομιλούσα ταινία του Σαρλώ. Πεισματικά αρνιόταν, για μιάμιση περίπου δεκαετία, να ακολουθήσει την τεχνολογική εξέλιξη που επέτρεπε την ομιλία στον κινηματογράφο. Τελικά ενέδωσε  όταν πλέον άρχισε να πληροφορείται τις πολιτικές πεποιθήσεις του Χίτλερ που βασίζονταν στο ρατσισμό και τις επεκτατικές ιδέες και αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την φυσική τους ομοιότητά προκειμένου να του επιτεθεί μέσω της ταινίας. Τώρα, είχε πραγματικά κάτι να πει, συγκλονίζοντας όλο τον κόσμο τότε, αλλά και τις μετέπειτα γενιές που θα ερχόταν σε επαφή με το φιλμ… Συγκλονιστικά επίκαιρος και συγκινητικός ο επίλογος..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *