Λεωφορείο ο Πόθος (A streetcar named Desire)

1951, σκηνοθεσία Ελία Καζάν, σενάριο Τένεσι Ουίλιαμς,  με τους Βίβιαν Λι, Μάρλον Μπράντο, Κιμ ΧάντερΚαρλ Μάλντεν,
Ρούντυ Μποντ

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Η Μπλανς Ντιμπουά, μια μοναχική και νευρωτική δασκάλα, φτάνει στη Νέα Ορλεάνη μετά τον πλειστηριασμό της οικογενειακής περιουσίας της , στο σπίτι της αδελφής της Στέλλα, που ζει με τον αγροίκο σύζυγό της Στάνλεϊ Κοβάλσκι. Η ωμότητα του Στάνλεϊ δημιουργεί σύγχυση στην εύθραυστη ψυχή της Μπλανς, η οποία προσπαθεί να δημιουργήσει τη δική της πραγματικότητα μέσα σε μια άγρια καθημερινότητα.

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Ένα κλασικό αριστούργημα που συγκινεί βαθύτατα, τόσο ως θεατρικό έργο, όσο και ως κινηματογραφική προσαρμογή.. Η παρακμή και οι σκοτεινοί πόθοι στον αμερικάνικο Νότο, μέσα από μια αριστοτεχνική διασκευή ενός ζωντανού θεατρικού έργου (κέρδισε Πούλιτζερ) που αποκαλύπτει πως ο Ουίλιαμς είναι γνήσιος ποιητικός δραματουργός, με τίμια και ολοκληρωτική γνώση των ανθρώπων και με βαθιά συμπάθεια γι’ αυτούς…
Εύθραυστη και νευρωτική, κρυμμένη στους μύθους, τις φοβίες και στην γλυκιά τρέλα μιας απρόσβατης δόξας , η Μπλανς,  ενσαρκώνει την τραγωδία μιας κοινωνικής πτώσης καθώς η επαφή με την πραγματικότητα χάνεται ολοένα.   Δίπλα της ο σαρκικός Κοβάλσκι, άνθρωπος ωμός και άξεστος, που γελοιοποιεί την αδυναμία της και υπογραμμίζει άθελά του το δράμα ενός σώματος που εκπίπτει ενώ η ψυχή μένει ακόμα ν’ αναζητά αναντίστοιχα οράματα.
Μια σπαρακτική και λαμπερή ιστορία που στον ιστό της κορυφώνεται η αντίθεση ανάμεσα στην παρακμή ενός πολιτισμού που έχει συνείδηση του εαυτού του και στη δύναμη μιας ζωώδους ορμής χωρίς σκοπό. Άραγε ‘η ευγενική καλοσύνη των ξένων’ στην οποία αφήνεται πρόθυμα η Μπλανς υπάρχει ακόμα? Σίγουρα πάντως μια ξεχασμένη ψυχή, η Μπλανς, βρίσκει το χώρο της μέσα μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *