Γαλάζιος Άγγελος (Der Blaue Engel)

1930, σκηνοθεσία Γιόζεφ Φον Στέρνμπεργκ, με τους  Μάρλεν Ντίτριχ, Εμίλ Γιάνιγκς

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Ο καθηγητής Ρατ, εργάζεται σε ένα λύκειο και είναι ο τυπικός, παλαιών αρχών αυστηρός δάσκαλος, που ζει μια άχαρη, μίζερη και άδεια ζωή. Δεν ξέρει τίποτα άλλο από σπίτι-δουλειά. Καταπιέζει τους μαθητές του, που τον τρέμουν, και δεν ζει καμιά χαρά. Όταν ανακαλύπτει ότι μερικοί μαθητές του συχνάζουν σε ένα καμπαρέ, τον «Γαλάζιο άγγελο», αποφασίζει να πάει εκεί, για να τους βρει για να τους πιάσει. Εκεί, όμως βρίσκεται αντιμέτωπος με κάτι που δεν είχε ποτέ φανταστεί: στη σκηνή του καμπαρέ, βγαίνει η σαγηνευτική τραγουδίστρια Λόλα Λόλα, η οποία, με τολμηρή εμφάνιση, τραγουδά για τον έρωτα και την ελεύθερη φύση του. Ο Ρατ, αντί να μαλώσει τους μαθητές του, μπλέκεται στα δίχτυα του έρωτα της νεαρής αυτής πανέμορφης καμπαρετζούς. Μέσα του ξεσπά ένα άσβεστο πάθος για την Λόλα, που δεν σταματά πουθενά. Ο ξεπεσμός του καθηγητή αρχίζει. Η Λόλα τον κάνει κυριολεκτικά ό,τι θέλει και ο Ρατ όλο και περισσότερο βυθίζεται σε αυτό τον κόσμο των ύποπτων νάιτκλαμπ και χάνει το κοινωνικό του στάτους και την αξιοπρέπειά του, για χάρη της περίφημης Λόλα…

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Μια ταινία του ομιλούντος κινηματογράφου που γυρίστηκε σε δυο γλώσσες, αγγλικά και γερμανικά και σήμερα είναι περισσότερο γνωστή ως η ταινία που έκανε διάσημη την Μάρλεν Ντίντριχ. Μια  Ντίντριχ που κυριολεκτικά λάμπει μες στο ασπρόμαυρο του φιλμ και σχεδόν κλέβει όλη τη δόξα από τον συμπρωταγωνιστή της Εμίλ Γιάνιγκς, ο οποίος είναι συγκλονιστικός στο ρόλο του καθηγητή Ιμάνουελ Ρατ.
Μες στο κλίμα της εποχής, στον “Γαλάζιο Άγγελο” παρατηρούμε αρκετές σιωπές που συνεχίζουν την παράδοση του βωβού κινηματογράφου. Στοιχεία όπως η κωμικότητα του καθηγητή, οι έντονοι μορφασμοί που απαθανατίζει η κάμερα καθώς και το “επεξηγηματικό” μοντάζ της είναι δείγματα αυτής της συνέχειας. Ένας “γαλάζιος άγγελος” που γυρίζεται στο μεταίχμιο κι εκπέμπει γοητεία τόσο για τις καινοτομίες που προσπαθεί να υιοθετήσει όσο και για τις παρακαταθήκες του βωβού που δε θέλει να ξεχάσει. Η ταινία είναι βασισμένη σε νουβέλα του Τόμας Μαν και όπως όλο του το έργο είναι διαποτισμένη από την ευαισθησία και το αναλυτικό ύφος στην περιγραφή των χαρακτήρων.
Μια αλληγορία για την πτώση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, όπου το ηθικό και ψυχολογικό κατρακύλισμα του πρωταγωνιστή της ταινίας, ο οποίος είναι καθηγητής (στυλοβάτης του κοινωνικού κατεστημένου), συνδυάζεται μ αυτό της Γερμανίας. Με μεγάλη σκληρότητα ο Στέρνμπεργκ παρακολουθεί τον ξεπεσμό του πρωταγωνιστή του και ακολουθώντας το πρωτότυπο, θα μείνει πιστός στον ρεαλισμό. Ένας ρεαλισμός που βάναυσα επαναφέρει τον καθηγητή στην τάξη αφού επιλέγοντας να χάσει τη θέση του και να παντρευτεί μια γυναίκα χαλαρών ηθών και αντίθετα με τις προσδοκίες του, ο παράδεισος που είχε φανταστεί θα μετατραπεί σε κόλαση, χειρότερη από αυτή που πριν ζούσε κι ο άγγελος θα μεταμορφωθεί σε δαίμονα που μόνο τη δυστυχία φέρνει μαζί του.. Πραγματεία πάνω στην παρακμή και εκπληκτική ψυχολογική μελέτη..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *