Καζαμπλάνκα (Casablanca)

1942, σκηνοθεσία Μάικλ Κέρτιζ με τους: Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, Ινγκριντ Μπέργκμαν, Κλοντ Ρέινς, Πίτερ Λόρε, Ντούλεϊ Γουίλσον

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο Ρικ Μπλέιν βρίσκεται στην Καζαμπλάνκα και είναι ιδιοκτήτης του πιο δημοφιλούς καφέ της πόλης. Είναι ένας κυνικός και μοναχικός χαρακτήρας μέχρι που θα ξανασυναντήσει, μέσα από μια σειρά τυχαίων γεγονότων, την Ίλσα, τη γυναίκα που χρόνια πριν τον είχε πληγώσει ανεπανόρθωτα εγκαταλείποντας τον στο Παρίσι. Όμως η Ίλσα τώρα δεν έρχεται μόνη της αλλά με τον άντρα της και ακόμα περισσότερο χρειάζονται τη βοήθεια του, καθώς τους αναζητούν οι Γερμανοί. Τι θα συμβεί στη συνέχεια; Θα τους βοηθήσει να βγουν από τη χώρα ή θα φύγει ο ίδιος μαζί της όπως σχεδίαζαν κάποτε να κάνουν;

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Η ταινία βασίζεται στο άπαιχτο θεατρικό έργο των Μπάρνετ και Άλισον ‘Everybody Comes to Rick’s’, τα δικαιώματα του οποίου εξασφάλισε ο μεγαλοπαραγωγός Χαλ Γουόλις,. Οι σεναριογράφοι της ταινίας αδελφοί Επστάιν και Χάουαρντ Κοτς μετέφεραν τη δράση του έργου από τη Βιέννη στην κοσμοπολίτικη Καζαμπλάνκα, που έδωσε και το όνομά της στην ταινία. Ο λόγος που ο τίτλος άλλαξε ήταν η επιτυχία της ταινίας «Αλγέρι»

Είναι μια από τις ταινίες για τις οποίες έχουν γραφτεί και όπως φαίνεται θα συνεχίζεται να γράφονται και να λέγονται άπειρα πράγματα, δίνοντάς της μυθικές διαστάσεις. Στο πιο γνωστό ρομάντζο του Hollywood, θα χρησιμοποιηθούν αριστοτεχνικά στερεοτυπικοί χαρακτήρες της εποχής για να μεταστραφούν μέσα από την ιστορία σε ήρωες που λειτουργούν ως καθολικά πρότυπα.
Γυρισμένη μες στην δίνη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, χρησιμοποιεί δυναμικά το ιστορικό πλαίσιο για να μας περιγράφει το τελευταίο επεισόδιο του έρωτα του Ρικ και της Ίλσα. Η χρονική της εξέλιξη θα είναι προς δυο κατευθύνσεις, τόσο προς το μέλλον κατά την διάρκεια της όσο και με την αναπόληση του παρελθόντος μέσα από τις σκέψεις των πρωταγωνιστών της.
Η υπέρτατη αρετή της ταινίας είναι το πόσο δεμένη είναι, χρωστώντας την αίσθηση της προσμονής για την εξέλιξη της στο πολύ καλό της μοντάζ. Η δράση της ταινίας όπως είναι προφανές από τον τίτλο της,  εκτυλίσσεται στην Casablanca του Μαρόκο που βρίσκεται λόγω του πολέμου σε ειδικό καθεστώς ουδετερότητας, με την επικυριαρχία Γάλλων και Γερμανών και την επιβολή των δεύτερων στους πρώτους και αποτελεί τον ενδιάμεσο σταθμό για όσους ήθελαν να ξεφύγουν από την εμπόλεμη Ευρώπη και να πετάξουν στην ελεύθερη Αμερική..
Τη μουσική της ταινίας έγραψε ο διακεκριμένος συνθέτης Μαξ Στάινερ, με κορυφαία στιγμή τη Μάχη των τραγουδιών, όπου Σύμμαχοι και Γερμανοί αντιπαρατίθενται συμβολικά στο κλαμπ του Ρικ, τραγουδώντας οι μεν τη Μασσαλιώτιδα, οι δε το τραγούδι Die wacht am Rhein (Η Φρουρά στο Ρήνο). Ξεχωριστή στιγμή αποτελεί το τραγούδι του Χέρμαν Χάπφελντ As Time Goes By, που στην ενορχήστρωση του Στάινερ υπογραμμίζει τις δραματικές κορυφώσεις της ταινίας..Play it, Sam !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *