Ας περιμένουν οι γυναίκες

1998, σκηνοθεσία ΣταύρουΤσιώλη, με τους  Αγγελική ΗλιάδηΑργύρης ΜπακιρτζήςΑρχοντούλα ΞένουΓιάννης Ζουγανέλης,

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

 Έμιλι ΠαπαχρήστουΕύη Καλατζή,Κατερίνα ΛούρηΣάκης Μπουλάς

Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Η θερινή περίοδος είναι ο χρόνος και το γεωγραφικό διαμέρισμα της Μακεδονίας είναι ο τόπος όπου διαδραματίζονται οι ξεκαρδιστικές περιπέτειες τριών ανδρών που είναι μπατζανάκια (έχουν παντρευτεί δηλαδή τρεις αδερφές). Και οι τρεις ζούνε στην Θεσσαλονίκη. Ο Πάνος και ο Μιχάλης είναι βιοπαλαιστές, συχνά όμως χρειάζονται και την οικονομική βοήθεια του Αντώνη, ο οποίος είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Οι τρεις οικογένειες παραθερίζουν στην Θάσο. Ο Πάνος και ο Μιχάλης ξεκινάνε μερικές μέρες αργότερα να συναντήσουν με τα κουτσούβελα και τις γυναίκες τους, την φροντίδα των οποίων έχει αναλάβει ο Αντώνης. Καθώς οι δύο αργοπορημένοι ξεκινούν για τις πολυπόθητες διακοπές, εμπόδια θα βρεθούν στο δρόμο τους. Αναγκαστικά σταματάνε στο πουθενά. Ο Αντώνης επικοινωνεί μαζί τους και εκνευρισμένος ξεκινά να τους φέρει στην Θάσο. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα όσο θα περίμενε κανείς!

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Μία κοινωνικοπολιτική σάτιρα του Σταύρου Τσιώλη. Μια καλοκαιρινή κωμωδία με ήρωες καρικατούρες της νεοελληνικής πραγματικότητας, διαρκής υπενθύμιση της χτεσινής Ελλάδας που άφησε σ’ εμάς να πληρώσουμε τον λογαριασμό.     Ο Τσιώλης παίρνει το αδιαμφισβήτητο ταλέντο των Μπουλά, Ζουγανέλη και Μπακιρτζή, τους αφήνει να πιουν λιγάκι και μετά ξεκινάει τις κάμερες. Το αποτέλεσμα του στερείται ίσως τεχνικής τελειότητας, αποδεικνύεται όμως εκρηκτικό και απολαυστικό! Κάθε ατάκα είναι θανατηφόρα και συνοδεύεται από ακραίες αντιδράσεις, τις περισσότερες φορές αψυχολόγητες εντελώς. Σε όλη αυτή την υπερβολή των πρωταγωνιστών, έρχεται να κάνει την αντίθεση η γεμάτη ηρεμία και αθωότητα συμπεριφορά των κομπάρσων, ανθρώπων που υποδύονται τους εαυτούς τους σε αυτό το τσίρκο του παραλόγου!
Οι τρεις μπατζανάκηδες καθ’ οδόν προς τη Θάσο, κάνουν μια παρέκκλιση από την ευθεία γραμμή της πραγματικότητας, γιατί ξαφνικά μια άλλη ζωή, που είναι αλλού, τόσο μακριά αλλά και τόσο κοντά, τους καλεί επιτακτικά ν’ αλλάξουν ρότα και να σταθμεύσουν στο χώρο του ονείρου. Αλλοπαρμένοι ακολουθούν αυτό το κάλεσμα της άλλης φωνής που την κουβαλούν βαθειά μέσα τους, για να βρεθούν στον τόπο του έρωτα, της φαντασίωσης, του ανέφικτου και του ανεκπλήρωτου: σ’ ένα μυστικό τοπίο του ίδιου τους του εαυτού. Ότι ακολουθεί διαδραματίζεται στο μεταίχμιο της πραγματικής ζωής-αυτής που άφησαν πίσω τους και που τους περιμένει στη Θάσο- και μιας άλλης, εξίσου πραγματικής αλλά και φανταστικής ταυτόχρονα, που τους έστησε καρτέρι σε μια γωνιά του δρόμου. Οι καταστάσεις, ποτισμένες σ’ ένα πλουραλιστικό αλλά και αυθεντικά λαϊκό χιούμορ, αναδεικνύουν την πλούσια κωμική φλέβα ενός αχαλίνωτου (μακριά από τα τηλεοπτικά του κλισέ) Ζουγανέλη, ενός χαλιναγωγημένου και “εσωτερικού” Μπουλά και ενός επιβλητικού (όπως πάντα) Μπακιρτζή, σ’ ένα ρόλο δύσκολο-η φωνή της λογικής-αφού είναι αυτός που κρατά τις επαφές με τον έξω κόσμο, δηλαδή με τις γυναίκες που περιμένουν στο εκτός πεδίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *