Ο κύριος Ιμπραήμ και τα λουλούδια του Κορανίου

2003, σε σκηνοθεσία Φρανσουά Ντιπερόν με τους: Ομάρ Σαρίφ, Πιερ Μπουλανζέ, Ζιλμπέρ Μεκί, Ιζαμπέλ Ατζανί

Η ΙΣΤΟΡΙΑibrahim
Στο Παρίσι των σίξτις, ο 16χρονος Μόμο, εβραϊκής καταγωγής, που έχει μια δύσκολη σχέση με το διαζευγμένο πατέρα του, συνδέεται φιλικά με τον ηλικιωμένο Ιμπραήμ, το μουσουλμάνο μπακάλη της γειτονιάς, οι συμβουλές του οποίου αποδεικνύονται πολύτιμο μάθημα ζωής.

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Μια ιστορία ενηλικίωσης και προσωπικής αυτό-συνειδητοποίησης. Τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα, οι αμφιβολίες, οι δυσκολίες της εφηβείας, τα λόγια σοφίας από τους μεγαλύτερους όλα καταγράφονται με έναν άμεσο τρόπο που κερδίζει τον θεατή. Η αγάπη και η δίψα για το καινούριο, όπως περιγράφονται μέσα από μια απλή και ενίοτε χιουμοριστική οπτική.
Ένας καταπληκτικός, ώριμος  Ομάρ Σαρίφ (που τιμήθηκε με το βραβείο Σεζάρ και το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Βενετίας 2003 για την ερμηνεία του) δίνει βάθος στον απλοϊκό χαρακτήρα του Ιμπραήμ υποστηρίζοντας τον κόσμο του χωρίς να γίνεται υπερβολικός. Τα μαθήματα φιλοσοφικής θεώρησης του κόσμου που παραδίδει στον Μωυσή γίνονται μαθήματα χαλάρωσης, διδασκαλία για την τέχνη της αγάπης, όχι διδαχές ή πληκτικές νουθεσίες.
Η ταινία (υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα ξενόγλωσσης ταινίας) βασισμένη στο μυθιστόρημα του λογοτέχνη και θεατρικού συγγραφέα  Έρικ-Εμάννουελ Σμιτ δουλεμένο από το σκηνοθέτη Φρανσουά Ντιπερόν  πραγματοποιεί ένα υπέροχο ταξίδι στις διαπροσωπικές σχέσεις, με οδηγό την αγάπη πέρα από θρησκευτικές και πολιτικές διαφοροποιήσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *