Clerks

1994, σε σκηνοθεσία Κέβιν Σμιθ με τους: Μπράιαν Ο Χόλοραν, Τζεφ Άντερσον, Κέβιν Σμιθ, Τζέισον Μιουζ 

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013
Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Δυο υπάλληλοι, ο ένας σε μπακάλικο και ο άλλος στο γειτονικό βιντεοκλάμπ, συνομιλούν, με μια ασυνήθιστη αθυροστομία για γυναίκες, σεξ, σινεμά.

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
 Ο ανεξάρτητος αμερικάνικος κινηματογράφος έχει προσφέρει ταινίες- διαμάντια, ταινίες που με μικρό έως ελάχιστο budget έχουν καλλιτεχνική αξία μεγαλύτερη από ταινίες των πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Συνήθως οι πιο πετυχημένες κωμωδίες είναι από τέτοιου είδους παραγωγές, γιατί οι δημιουργοί τους είναι πιο ελεύθεροι και δημιουργικοί, μιας και το ξεκινάνε με μεράκι και διάθεση, αλλά πάνω απ’ όλα με αγάπη για το σινεμά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα λοιπόν αυτού του είδους η ταινία “clerks”. Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Κέβιν Σμιθ, σε ηλικία 21 ετών, ξόδεψε το ποσό των 27.500 δολαρίων (πουλώντας ακόμη και προσωπικά του αντικείμενα) για να γυρίσει την ταινία στο μαγαζί στο οποίο δούλευε εκείνη την περίοδο. Με τη βοήθεια ενός σχεδόν ερασιτεχνικού καστ γύρισε, γύρισε ένα φιλμ χαμηλών προσδοκιών, που στην πορεία όμως αποδείχτηκε πολύ πλούσιο σε γέλιο και αγαπήθηκε από κάθε slacker που σέβεται τον εαυτό του.
Το γυρισμένο σε 16mm φιλμ αποτελεί την έννοια της low budget παραγωγής που ξεπερνά τα πενιχρά μέσα παραγωγής, με όπλα τους καυστικούς διαλόγους, την αμεσότητα των ερμηνειών και το αντισυμβατικό χιούμορ που διαθέτει. Γιατί μέσα από το χαβαλετζίδικο ύφος και τη συρραφή ξεκαρδιστικών σκετς, ξεδιπλώνεται σταδιακά μια αγνή σε προθέσεις κριτική για τη λεγόμενη generation X. Πάνω απ’ όλα όμως γιατί παρά τις σουρεάλ καταστάσεις, ο Ντάντε και ο Ράνταλ είναι τόσο αληθινοί που σε καλούν να ταυτιστείς μαζί τους.
Δεν ξεχνάμε βέβαια τον Κέβιν Σμιθ με τον Τζέισον Μιουζ στους κλασικούς πλέον ρόλους των Jay & Silent Bob.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *