Duck Soup (Σούπα από Πάπια)

1933, σε σκηνοθεσία Λίο ΜακΚάρεϊ με τους: Γκρούτσο Μαρξ, Τσίκο Μαρξ, Χάρπο Μαρξ, Ζίππο Μαρξ, Μάργκαρετ Ντιμόν, Λούις Κάλχερν

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013
Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Σε μια φανταστική χώρα, τη Freedonia, πρωθυπουργός χρίζεται ύστερα από απαίτηση της ζάπλουτης χήρας κα Τίζντεϊλ, ο Γκρούτσο. O Τσίκο και ο Χάρπο είναι κατάσκοποι της εχθρικής χώρας, της Sylvania, που θέλει να κατακτήσει τη Freedonia, αλλά τελικά πηγαίνουν με το μέρος του Γκρούτσο και νικούν τους κακούς. Αντιπολεμική σάτιρα, η μόνη ταινία των Αδερφών Μαρξ που δεν έχει ως θέμα της την καθημερινότητα. Περιέχει σκηνές που έχουν μείνει στην ανθολογία του καλού χιούμορ, σκηνές τις οποίες όσες φορές και αν τις δεις, δεν μπορείς να αντισταθείς στο πηγαίο γέλιο. Σουρεαλισμός και ανελέητο χιούμορ, πολιτική σάτιρα, παρωδία των μουσικών κωμωδιών της εποχής και άκρως εκλεπτυσμένο, αναρχικό, διανοουμενίστικο ύφος.

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Αντιπολεμική σάτιρα, η μόνη ταινία των Αδερφών Μαρξ που δεν έχει ως θέμα της την καθημερινότητα. Περιέχει σκηνές που έχουν μείνει στην ανθολογία του καλού χιούμορ, σκηνές τις οποίες όσες φορές και αν τις δεις, δεν μπορείς να αντισταθείς στο πηγαίο γέλιο. Ενέπνευσε τους πάντες, από τον Μελ Μπρουκς μέχρι τους Μόντι Πάιθονς. Σουρεαλισμός και ανελέητο χιούμορ, πολιτική σάτιρα, παρωδία των μουσικών κωμωδιών της εποχής και άκρως εκλεπτυσμένο, αναρχικό, διανοουμενίστικο ύφος.
Ο ίδιος ο τίτλος της ταινίας αναφέρεται σε ιδιωματισμό που σημαίνει κάτι που είναι ιδιαίτερα εύκολο να γίνει. Όσο εύκολα, δηλαδή, οι γνωστοί κωμικοί μέσα από ευρηματικότατες καταστάσεις, ευφάνταστα οπτικά τρικ και ευφυή διαλογικά λογοπαίγνια καταλύουν έννοιες όπως πολιτική, εξουσία, πόλεμος, διπλωματία και κατασκοπία.
Η «Σούπα από Πάπια» είναι μια χαρακτηριστικά ιδιάζουσα προσπάθεια των αδερφών Μαρξ σε φρενήρεις ρυθμούς, ώσπου περίπου στο μέσο της ταινίας το παράλογο στυλ συναντά το αβάντ-γκαρντ, μετατρέποντας μια πυρετώδη φάρσα σε ένα άγριο κατηγορητήριο για τους πολέμους. Η τολμηρή καταγγελία της αέναης ματαιότητας των πολέμων -τα κοστούμια αλλάζουν, μα όλα τα άλλα μένουν ίδια- κατατίθεται αφειδώς και δίχως δεύτερες σκέψεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *