White Dog

1982, σε σκηνοθεσία Σάμιουελ Φούλλερ, με τους Κρίστυ ΜακΝίκολ, Πωλ Γουάινφιλντ, Κρίστα Λανγκ, Βέρνον Γουέντι, Τζέιμσον Πάρκερ, Καρλ Λιούις Μίλλερ

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013
Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Μία νεαρή ηθοποιός χτυπά με το αμάξι της ένα λευκό γερμανικό ποιμενικό. Φροντίζει  το σκυλί σπίτι της και σύντομα ανακαλύπτει πως είναι εκπαιδευμένο να επιτίθεται και να σκοτώνει αφροαμερικανούς. Πιστεύοντας πως αυτό μπορεί να αλλάξει, πηγαίνει το σκυλί σε δύο εκπαιδευτές.

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Η, για σχεδόν δύο δεκαετίες χαμένη, ταινία του Φούλλερ είναι μία μελέτη για τον ρατσισμό, την γέννηση και την δυνατότητα αντιμετώπισής του.
Μια από τις τελευταίες ταινίες που γύρισε. Πάντα αντισυμβατικός και ανεξάρτητος ξανακαταπιάνεται με το θέμα του ρατσισμού με μια ιστορία βασισμένη σε αληθινά περιστατικά.
Ο σκύλος είναι “λευκός σκύλος” δηλαδή εκπαιδευμένος από άσπρους να  επιτίθεται και να σκοτώνει αφροαμερικανούς όπου και όποτε τους δει- μια παράδοση που κρατά απ’ την εποχή της δουλείας όπου κυνηγούσαν τους σκλάβους φυγάδες και συνεχίστηκε για τους δραπέτες φυλακών. Την αντίστροφη εκπαίδευση του αναλαμβάνει ένας εκπαιδευτής ζώων του Χόλυγουντ  που  θεωρεί αδύνατη την αντεκπαίδευση του και ένας νέγρος θηριοδαμαστής που το παίρνει προσωπικά ρισκάροντας τη ζωή του. Αν  δεν μετεκπαιδευτεί σε 5 εβδομάδες, θα τον σκοτώσουν…
Ο ρατσισμός ως ασθένεια, ως αποτέλεσμα κακής παιδείας, θεραπεύεται ή όχι? Ένας αξιαγάπητος σκύλος την μια στιγμή, μια φονική μηχανή την άλλη. Ο  Dr. Jekyll and Mr. Hyde (1931) σε killer animal movie.
Η επιδέξια σκηνοθεσία, το μοντάζ, η μουσική του Έννιο Μορρικόνε και οι ηθοποιοί καταφέρνουν να δημιουργήσουν ένα ιδιαίτερο σύμπαν μέσα στο οποίο καταλαβαίνουμε πόσο απρόβλεπτη και ταυτόχρονα μαγική είναι η φύση. Ο ρατσισμός μόνο μέσω της εκπαίδευσης μπορεί να εξαλειφθεί. Όχι με την εξόντωση. Ο σκηνοθέτης καταφέρνει να κάνει ένα ανθρωπιστικό, ηθικό σχόλιο μέσα από ένα εξαιρετικό θρίλερ. Κι ο λευκός Γερμανικός Ποιμενικός είναι πραγματικά αξέχαστος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *