Donnie Darko

2001, σε σκηνοθεσία του Ρίτσαρντ Κέλλυ, με τους Τζέικ Τζίλενχαλ, Χολμς Όσμπορν, Μάγκι Τζίλενχαλ, Ντρου Μπάρριμορ, Νόα Γουάιλ, Ντάβι Τζέις, Μέρι Μακντόνελ, Τζέιμς Ντιβάλ, Τζίνα Μαλόουν, Σεθ Ρόγκεν, Πάτρικ Σουέιζι

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014
Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014
Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Ο Ντόνι Ντάρκο είναι ένας πανέξυπνος νεαρός, με ζωηρή φαντασία και ωριμότητα εντυπωσιακή για την ηλικία του. Έχει όμως ένα σοβαρό πρόβλημα: τον Φρανκ, ένα πλάσμα, που αν και είναι γέννημα της φαντασίας του, τον συμβουλεύει και τον καθοδηγεί σαν να ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Σύντομα, ο Φρανκ θα αποκαλύψει στον Ντόνι ένα μακάβριο, σκοτεινό κόσμο γεμάτο φοβερά μυστικά και οφθαλμαπάτες.

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Μια φορά και ένα καιρό ήταν ο Ρίτσαρντ Κέλλυ, ένας 26χρονος νέος σκηνοθέτης, απόφοιτος του USC School of Cinematic Arts που μετά από μερικές ταινίες μικρού μήκους έγραψε το σενάριο για τη πρώτη του μεγάλη μήκους ταινία με τον περίεργο τίτλο Donnie Darko. Είχε την τύχη να βρει τη στήριξη που χρειάζεται στην Ντρου Μπάρριμορ και συγκεκριμένα στην εταιρία παραγωγής της Flower Films, η οποία ενθουσιάστηκε από το σενάριο με αποτέλεσμα το όνομά της να κάνει τη δημιουργία αρκετά πιο εύκολη. Με μεγαλύτερο όνομα για την εποχή, την, δις υποψήφια για Όσκαρ, Μέρι Μακντόνελ το καστ συμπληρώθηκε με ονόματα που το 2001 δεν έλεγαν σχεδόν τίποτα αλλά σήμερα είναι A-list όπως τα ταλαντούχα αδέρφια Τζέικ και Μάγκι Τζίλενχαλ, Τζίνα Μαλόουν αλλά και τον Σεθ Ρόγκεν στη πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση.
Το Donnie Darko είναι μια teen movie, με σχεδόν κανένα από τα χαρακτηριστικά των teen movies. Με το μυστήριο να κυριαρχεί, η επιστημονική φαντασία, το δράμα, το θρίλερ, μέχρι και η κωμωδία είναι όλα genres που μπορούν να το χαρακτηρίσουν χωρίς καμία υπερβολή.
Το γεγονός ότι το Donnie Darko ήταν ένα ολοκληρωτικά πρότζεκτ του Κέλλυ(σενάριο και σκηνοθεσία), διευκόλυνε τον τρόπο που μας παρουσίασε όλο αυτό το “διαπλεκόμενο”, και όχι πολύπλοκο, σενάριο. Με τη συνεργασία του διευθυντή φωτογραφίας Στήβεν Πόστερ, κατάφερε να κάνει κάθε πλάνο της ταινίας σημαντικό. Δεν υπάρχει ούτε πλάνο που να μπήκε χωρίς να έχει να πει κάτι, χωρίς να πρέπει να προσέξεις και τη παραμικρή λεπτομέρεια για να πάρεις ακόμα ένα στοιχείο για τη πλοκή. Εκπληκτικά κάδρα με εναλλάξ εντελώς ακίνητα και αεικίνητα πλάνα, πλήρης και απόλυτος έλεγχος των ηθοποιών του από τους οποίους κατάφερε να πάρει τα μέγιστα.
Σκοπός του είναι να παίξει κατά κάποιον τρόπο με τα βαθύτερα ένστικτά μας, τους φόβους μας, τις πιο κρυφές επιθυμίες και τα πάθη μας, να μας βυθίσει μέσα σε αυτά, εξερευνώντας απόμακρες γωνιές του ανθρώπινου ψυχισμού αλλά και τους ίδιου του σύμπαντος, της διάστασης του χωροχρόνου και των δυνατοτήτων που αυτή προσφέρει, αποδεικνύοντάς μας πως είναι θέμα θέλησης το να ξεπερνάς τα όρια..και όλα αυτά υπό τον ήχο ενός από τα καλύτερα soundtracks των τελευταίων ετών, γεμάτο με επιτυχίες των ‘80s όπως The Killing Moon από Echo & The Bunnymen, Notorious από Duran Duran, Under the Milky Way των The Church αλλά και το Mad World των Gary Jules και Michael Andrews που έγινε μεγάλη επιτυχία λόγω της ταινίας και έβαλε το κερασάκι στο φινάλε της τούρτας.
Εναλλάξ με τα pop hits ακούγονται ανατριχιαστικές original συνθέσεις του Michael Andrews που, όσο και να μη θες, σε βυθίζουν στο ψυχεδελικό σύμπαν του Donnie που είναι γοητευτικό, είναι ανατριχιαστικό, είναι καθηλωτικό, είναι η προσωποποίηση του cult.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *