Υπάρχει και φιλότιμο

1965, σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου με τους: Λάμπρο Κωνσταντάρα, Διονύση Παπαγιαννόπουλο, Νίκη Λινάρδου, Χάρη Παναγιώτου, Χρήστο Δοξαρά, Μήτση Κωνσταντάρα, Νικήτα Πλατή, Μέλπω Ζαρόκωστα, Κώστα Σαντοριναίο

Πέμπτη 15 Μαΐου 2014
Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Η ινκόγκνιτο επίσκεψη ενός υπουργού σε ένα χωριουδάκι της ελληνικής επαρχίας σε συνδυασμό με ένα τροχαίο ατύχημα γίνονται η αιτία να αποκαλυφθούν οι απάτες των συνεργατών του.

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Μισό αιώνα μετά τη συγγραφή του, το «Υπάρχει και Φιλότιμο» συγκαταλέγεται στα πλέον αντιπροσωπευτικά έργα της ελληνικής δραματουργίας με θέμα την πολιτική.
Το έργο βασίζεται στη θεατρική κωμωδία «Ανώμαλη Προσγείωση» που είχε γραφτεί το 1950 στο τέλος του εμφυλίου, από τον Αλέκο Σακελλάριο και τον Χρήστο Γιαννακόπουλο. Ο τίτλος χαρακτήριζε την απότομη μεταστροφή των αισθημάτων του βασικού ήρωα.
Το θεατρικό έκανε πρεμιέρα στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν με τους τότε πρωταγωνιστές του Βασίλη Διαμαντόπουλο και Δημήτρη Χατζημάρκο όμως στο δύσκολο πολιτικό κλίμα εκείνης της εποχής δεν είχε επιτυχία.
Δεκαπέντε χρόνια μετά, το 1965, ο Αλέκος Σακελλάριος ξαναθυμήθηκε το έργο του, το διόρθωσε και το έδωσε στον Λάμπρο Κωνσταντάρα, ο οποίος το ανέβασε δύο συνεχείς χρονιές, στο Θέατρο Βεργή και στο Θέατρο Άλφα και καθιερώθηκε ως ο απόλυτος πρωταγωνιστής και σταρ της κωμωδίας στα 52 του χρόνια.
Την ίδια χρονιά, μεταφέρεται στον κινηματογράφο από τη Φίνος Φιλμ, με τον ίδιο πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη τον Αλέκο Σακελλάριο για να περάσει στην ιστορία. Συνοδεύει μουσικά ο Μίμης Πλέσσας.
Όταν η ταινία πρωτοπαίχτηκε στις αίθουσες Αθηνών – Πειραιώς – προαστίων το 1965, έκοψε 325.683 εισιτήρια.
Το όνομα του πρωταγωνιστικού ρόλου «Μαυρογυαλούρος» έχει γίνει μέρος της πολιτικής ορολογίας στην Ελλάδα. Είναι εντυπωσιακό το πόσο ανατριχιαστικά επίκαιρες ηχούν οι ατάκες του έργου, μισό αιώνα μετά τη συγγραφή του..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *