Λουλούδι της Ερήμου

2009, σε σκηνοθεσία Σέρι Χόρμαν με τους: Λία Κεμπέντε, Σάλι Χόκινς, Τίμοθι Σπολ

Δευτέρα 26 Μαΐου 2014
Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Η 12χρονη Γουόρις, για να μην παντρευτεί έναν 70χρονο, το σκάει από ένα χωριό της Σομαλίας για τη Μογκαντίσου και από κει για το Λονδίνο. Δουλεύοντας έγκλειστη στην πρεσβεία για χρόνια και χωρίς να μιλάει αγγλικά, βρίσκεται στους δρόμους όταν ξεσπά εμφύλιος στην πατρίδα της.

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Η ταινία αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου που αποτελεί την βιογραφία του γνωστού μοντέλου Γουόρις Ντίρι. Η Ντίρι είναι σήμερα παγκοσμίως γνωστή μέσα από την ιστορία της αλλά και ως Πρέσβειρα του ΟΗΕ. Πραγματευόμενη ταυτόχρονα πολλά θέματα, η ταινία αγγίζει το «έθιμο» του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων των κοριτσιών σε μικρή ηλικία προκειμένου να μείνουν…αμόλυντες, τις αγωνίες μιας κοπέλας σε ξένη χώρα που δεν γνωρίζει τη γλώσσα, αλλά και το κυνήγι-ανάγκη του επαγγελματικού προσανατολισμού.
Η ερμηνεία της 32αχρονης τότε Λία Κεμπέντε απλά εξαιρετική. Με το βλέμμα, το πρόσωπο και τις κινήσεις της αποτυπώνει εξαιρετικά τα συναισθήματα μιας κοπέλας που ξαφνικά πρέπει να δεχθεί πως ο τρόπος ο οποίος μεγάλωσε δεν είναι κάτι που γίνεται σε άλλες χώρες ενώ παρακολουθεί τα πιστεύω-κατάλοιπα από την οικογένεια της να καταρρέουν μπροστά στην ισότητα και τον σύγχρονο τρόπο ζωής.
Δυνατές ερμηνείες χωρίς «άμβλυνση» των γωνιών, σε μια αληθινή ιστορία που δεν χωρά ωραιοποιήσεις. Ρεαλιστική και όμορφα ωμή, είναι η πραγματική ιστορία μια κοπέλας και γι αυτό τον λόγο δεν επικεντρώνεται πολύ σε ένα μόνο θέμα αλλά προσπαθεί να αποδώσει όλες τις πτυχές του συναισθηματικού κόσμου της αλλά και την ιστορία 20 χρόνων σχεδόν σε μόλις δύο ώρες. Ένας κόσμος που γκρεμίζεται μόνο και μόνο για να ανοίξει ένας νέος, λαμπρότερος.
Η φωτογραφία και σκηνοθεσία της ταινίας εξαιρετικές χωρίς ωραιοποιήσεις και υπερβολές , βέβαια η ταινία μάλλον, υποτιμήθηκε από τα φεστιβάλ, ενώ η παγκόσμια πρεμιέρα της ήταν στη Βενετία.
Η ταινία αποτελεί μια μαρτυρία ενάντια στην βάναυση αδικία της κλειτοριδεκτομής την οποία έχουν υποστεί χιλιάδες γυναίκες στη γη, χωρίς ένα απρόσωπο κατηγορώ αλλά μέσα από μια βαθιά πληγή στη ζωή μιας κοπέλας που σε αντίθεση με άλλες, κατάφερε να ξεφύγει για να κυνηγήσει το όνειρο της για μια καλύτερη ζωή..  μια φωνή που ζητάει απελπισμένα να έχουν οι γυναίκες της Αφρικής το δικαίωμα να διαχειρίζονται το σώμα τους χωρίς να ακρωτηριάζονται για να δηλώνουν μια αγνότητα που δεν υφίσταται.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *