Sin City

2005, σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ, Φρανκ Μίλερ με τους: Μπρους Γουίλις, Μίκι Ρουρκ, Κλάιβ Όουεν, Τζέσικα Άλμπα, Μπενίτσιο Ντελ Τόρο, Ροζάριο Ντόουζον, Μπρίτανι Μέρφι

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014
Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Τρεις ιστορίες με φόντο την Αμαρτωλή Πόλη, που συμπλέκονται στην πορεία της δράσης: ένας αδιάφθορος μπάτσος προσπαθεί να σώσει μια 11χρονη από τις σαδιστικές ορέξεις του γιου ενός γερουσιαστή. Ο πανάσχημος Μαρβ κατηγορείται για το φόνο μιας ιερόδουλης, ενώ αναζητά να εκδικηθεί τον πραγματικό δολοφόνο της. Τέλος ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ γίνεται ο φύλακας άγγελος των κοριτσιών της νύχτας.

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Τα κόμικ ανέκαθεν ασκούσαν μια ιδιαίτερη έλξη στα κινηματογραφικά studio. Στην πλειοψηφία όμως των περιπτώσεων τα αποτελέσματα έχαναν τη γοητεία σε σχέση με την αρχική -χάρτινη- εκδοχή τους. Το Sin City έρχεται να ανατρέψει αυτό τον “άγραφο νόμο” επιλέγοντας να χρησιμοποιήσει για το σκοπό αυτό τα πιο σύγχρονα τεχνικά εργαλεία. Με βασικό ατού την ενεργή συμμετοχή του δημιουργού του κόμικ Φρανκ Μίλερ, η ταινία ανατρέπει κάθε κινηματογραφικό κανόνα.
Τα τρία ισότιμα σκέλη παρουσιάζονται με τρόπο αυτόνομο διατηρώντας όμως διασταυρούμενες τροχιές. Το δημιούργημα του Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ δεν βάζει σε προτεραιότητα το ρεαλισμό, δίνοντας για παράδειγμα στους πρωταγωνιστές υπερτονισμένα εμφανισιακά στοιχεία, ακριβώς στο πνεύμα των ηρώων κόμικ. Κινείται με απόλυτη επιτυχία στους αντίποδες του ρεαλισμού, βάζοντας όλη την προσπάθεια στην ατμόσφαιρα και το στυλ του φιλμ. Εικόνες ασπρόμαυρες, δισδιάστατες με μικρές πινελιές χρώματος ντύνονται με ακούσματα που θυμίζουν φιλμ νουάρ (έχοντας διαφορετικό συνθέτη υπεύθυνο για κάθε σκέλος της ιστορίας), δημιουργώντας μια ασφυκτική αίσθηση παρακμής που ποτίζει το δέρμα μας από το πρώτο λεπτό.
Φαίνεται, τελικά, πως ο Ροντρίγκεζ και ο Μίλερ κατάφεραν να αποδείξουν ότι τα κόμικ εκτός από χαρτί μπορούν κάλλιστα να φτιαχτούν και πάνω στο σελιλόυντ.
Το SinCity είναι ένα αισθητικό αριστούργημα. Ένα μείγμα ποπ κουλτούρας και φιλμ νουάρ με φοβερή δυναμική, σουρεαλιστική βία και καταστάσεις «στο όριο».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *