Γυρίστε τον Γαλαξία με Οτοστόπ

2005, σε σκηνοθεσία Γκαρθ Τζένινγκς με τους: Μάρτιν Φρίμαν, Σαμ Ρόκγουελ, Ζόι Ντεσανέλ, Μος Ντεφ, Τζον Μάλκοβιτς, Άλαν Ρίκμαν, Μπιλ Νάι, Στήβεν Φράι, Έλεν Μίρρεν

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014
Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Μετά την καταστροφή της Γης, προκειμένου να φτιαχτεί μια διαγαλαξιακή λεωφόρος, ο Άρθουρ και ο εξωγήινος φίλος του Φρεντ κάνουν οτοστόπ στο διάστημα, επιβαίνοντας μεταξύ άλλων σε διαστημόπλοιο των Βόγκον, υπερ-γραφειοκρατών του διαστήματος, και του Ζάφοντ, του αλαζόνα πρόεδρου του Διαστήματος. Σουρεαλιστικό χιούμορ από το ομώνυμο cult έργο του Ντάγκλας Άνταμς.

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Όλα ξεκίνησαν από μια ραδιοφωνική εκπομπή, που στη συνεχεία έγινε μία τριλογία μυθιστορημάτων σε πέντε μέρη, τηλεοπτική σειρά του BBC, βιντεοπαιχνίδι, φτάνοντας μέχρι τα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα.
Πάνω σε αυτή τη σύλληψη του Ντάγκλας Άνταμς, το Γυρίστε τον Γαλαξία με Οτοστόπ μεταφέρεται και στον κινηματογράφο διατηρώντας το βρετανικό του στυλ (και χιούμορ) χωρίς να υποκύψει στην ισοπεδωτική και απλουστευτική λογική του Hollywood.
Βασιζόμενος στο πρωτότυπο σενάριο που είχε ετοιμάσει ο ίδιος ο Ντάγκλας Άνταμς (πέθανε το 2001) ο σκηνοθέτης Γκαρθ Τζένινγκς και ο σεναριογράφος Κάρι Κερκπάτρικ, μένουν όσο το δυνατόν γίνεται πιο πιστοί στο σατιρικό, παιχνιδιάρικο πνεύμα του συγγραφέα και χάνοντας ελάχιστα στοιχεία στη μετάφραση. Για τον Τζένινγκς, είναι το κινηματογραφικό του ντεμπούτο μετά από μια αξιόλογη πορεία στο χώρο των video clip με εξαιρετικά δείγματα γραφής όπως τα ‘Right Here Right Now’ του Fatboy Slim και το ‘Imitation of Life’ των R.E.M.
Ο συνδυασμός παλιομοδίτικων τεχνικών (από τους ‘ειδικούς’ του Jim Henson Creature Shop) και μοντέρνων αλλά επίτηδες ανεπιτήδευτων εφέ, δίνει στην ταινία μια γλυκιά όψη που απέχει από τις συμβατικές ταινίες επιστημονικής φαντασίας.
Η πιο ασφαλής οδός είναι να δούμε το Γυρίστε τον Γαλαξία με Οτοστόπ χωρίς να πανικοβληθούμε, όπως λέει και το μοσχοπουλημένο στο έξω διάστημα εγχειρίδιο επιβίωσης που δίνει την ευκαιρία στους πρωταγωνιστές να αποδράσουν από τη δική μας συντέλεια του κόσμου.
Είναι το αισιόδοξο αποκούμπι της ανθρωπότητας, το τελευταίο καλό αστείο που άκουσες. Είναι το μοναδικό έργο που μπορεί να σου πει με μεγάλα καθησυχαστικά γράμματα ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ……και να το πιστέψεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *