Εις το Όνομα του Πατρός

1993, σε σκηνοθεσία Τζιμ Σέρινταν με τους: Ντάνιελ Ντέι Λιούις, Έμμα Τόμσον, Πιτ Ποστλγουέιτ, Κορίν Ρεντγκρέιβ, Τζον Λιντς

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014
Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Ένας νεαρός Ιρλανδός φεύγει από το Λονδίνο σε αναζήτηση δουλειάς. Γνωρίζεται με χίπις και ζει μαζί τους σε κοινόβιο. Τη βραδιά που κλέβει τα χρήματα μιας πόρνης, βόμβα του ΙΡΑ σκορπά το θάνατο σε κλαμπ. Από ερωτική αντιζηλία κάποιος από το κοινόβιο τον καταδίδει ως βομβιστή. Έτσι αρχίζει μια άνευ προηγουμένου οδύσσεια του ίδιου και της οικογένειάς του…

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Το 1974, ο νεαρός Ιρλανδός Τζέρι συλλαμβάνεται άδικα από τη βρετανική αστυνομία και αντιμετωπίζει την κατηγορία βομβιστικής επίθεσης. Υπό καθεστώς απάνθρωπης ανάκρισης και έντονης ψυχολογικής βίας, ο Τζέρι θα αποδεχθεί την κατηγορία, ενώ ο πατέρας του θα φυλακιστεί ως συνεργός.
Με πρώτη ύλη το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Τζέρι Κόνλον ‘Proved Innocent : The Story of Gerry Conlon of the Guildford Four’, ο Τζιμ Σέρινταν μεταποιεί τα πραγματικά γεγονότα ώστε να χωρέσουν στο δικό του μυθοπλαστικό πλαίσιο:
Η αληθινή ιστορία των Τεσσάρων του Γκίλντφορντ, τεσσάρων ανθρώπων που καταδικάστηκαν άδικα για τις βομβιστικές επιθέσεις του IRA σε παμπ του Γκίλντφορντ, στις οποίες σκοτώθηκαν τέσσερις Βρετανοί στρατιώτες και ένας πολίτης είναι μια σκληρή πολιτική τραγωδία, ένα ντόμινο λαθών που παρουσιάζεται με ντοκιμαντερίστικη ακρίβεια. Η αφετηρία θυμίζει καφκικό εφιάλτη, η συνύπαρξη πατέρα – γιου πίσω από τα κάγκελα μένει αλησμόνητη, ενώ οι όποιες αδυναμίες στο σενάριο επισκιάζονται από την ερμηνεία του Ντάνιελ Ντέι Λιούις.
Η τέχνη της κατασκευής ενόχων και εχθρών του λαού ήταν πάντα μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εξουσίας, ιδιαίτερα όταν είχε να αντιμετωπίσει τις οδυνηρές συνέπειες των απάνθρωπων πράξεών της.
Στην ταινία του Τζιμ Σέρινταν που κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο του 1994 και 7 υποψηφιότητες για Όσκαρ είναι ο IRA, στη δική μας πραγματικότητα μπορεί να είναι οι μετανάστες, οι αντιφρονούντες, η κοινωνία ολόκληρη. Ο στόχος μπορεί να αλλάζει (αν και… στο μυαλό είναι ο στόχος), οι μέθοδοι όμως παραμένουν πάνω-κάτω οι ίδιες.
Και στο Εις το Όνομα του Πατρός αποκαλύπτονται σε όλο το μεγαλείο τους αυτές οι μέθοδοι που καταστρέφουν ανθρώπους στο όνομα κάθε φορά μιας υπέρτατης αξίας: της ασφάλειας, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, της ελευθερίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *