Fargo

1996, σε σκηνοθεσία αφών Κοέν με τους: Στιβ Μπουσέμι, Φράνσις Μακ Ντόρμαντ, Γουίλιαμ Μέισι

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015
Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Ένας πωλητής αυτοκινήτων με οικονομικά προβλήματα βάζει δυο γκάνγκστερ να απαγάγουν τη γυναίκα του. Όμως, η όλη επιχείρηση αποδεικνύεται μεγάλο φιάσκο.

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Η υπόθεση βασίζεται σε αληθινά γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Μινεσότα το 1987.
Οι αδερφοί Κοέν εκμεταλλεύονται την παραπάνω ιστορία και με το προσωπικό τους στυλ δημιουργούν μια ταινία θρίλερ και μαύρη κωμωδία ταυτόχρονα, μετατρέποντας μικροαπατεώνες σε στυγερούς δολοφόνους και θύματα σε θύτες.. Σε πρώτο πλάνο μια τυπική αστυνομική ιστορία με τις αναποδιές, τις “στραβές” και τα λάθη που οδηγούν σε φόνους και αλυσιδωτές ανατροπές. Με σκηνές όπου το αίμα και η βία έχουν την πρωτοκαθεδρία όμως οι Κοέν χειρίζονται τις καταστάσεις έτσι ώστε να μη σοκάρουν ή τουλάχιστον να προκαλούν με μέτρο και να μη δημιουργούν αντιπάθειες απέναντι στους ήρωες. Παρά το γεγονός ότι η αγριότητα είναι βασικό στοιχείο της ταινίας δίνεται τόσο απλά και στεγνά που μοιάζει φυσική δημιουργώντας μάλιστα μία φαιδρή ατμόσφαιρα..
Σε δεύτερο πλάνο, ένας επαρχιακός μικρόκοσμος γεμάτος συμπαθέστατους “τύπους”, ο χειμώνας, τα υπέροχα χιονισμένα τοπία, το χιούμορ και το παιχνίδι με το κοινό, στοιχεία που λίγο πολύ χαρακτηρίζουν τις δουλειές των αδελφών Κοέν, “διανοουμενίστικες” μεν, αλλά χωρίς να ξενίζουν και να απωθούν το θεατή.
Η ψυχραιμία των χαρακτήρων είναι ιδιαιτέρως έντονη σε ορισμένες περιπτώσεις και λειτουργεί αντιστρόφως ανάλογα με τον έλεγχο που σταδιακά χάνεται από τις αντιδράσεις των ηρώων. Όσο πιο πολύ προχωρούν ακολουθώντας τις επιλογές τους οδηγούνται με ακρίβεια στην καταστροφή τους παρασύροντας – με μια αλυσίδα τυχαίων συμπτώσεων, άσχετους και αθώους.
Από την άλλη κυριαρχεί μια αίσθηση ανθρωπιάς, που απορρέει από την καταλυτική παρουσία της Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, η οποία δε θα επιτρέψει ούτε μια στιγμή τον ξενόφερτο κόσμο βίας των δυο εγκληματιών να επηρεάσει στο ελάχιστο τον δικό της τρόπο ζωής. Για εκείνη, λοιπόν, περισσότερη σημασία έχει ένα πρωινό γεύμα με τον άνδρα της ή μια συζήτηση με έναν παλιό συμμαθητή της, παρά η εξιχνίαση της υπόθεσης. Την οποία, ωστόσο, θα φέρει σε πέρας ως γνήσιο λαγωνικό του Σέρλοκ Χολμς.
Και κάπως έτσι δένονται οι τύχες και οι ζωές των ανθρώπων στη ταινία αυτή των Κοέν μέσα από μια αφήγηση χαμηλών τόνων όπου ο ρεαλισμός συνυπάρχει με το γκροτέσκ και το αστυνομικό σασπένς με την πιο βαθιά ειρωνεία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *