The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert

1994, σε σκηνοθεσία Στέφαν Έλιοτ με τους: Τέρενς Σταμπ, Χιούγκο Γουίβινγκ, Γκάι Πιρς, Μπιλ Χόντνετ

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015
Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Δύο τραβεστί και μια τρανσέξουαλ κανονίζουν να παρουσιάσουν το σόου τους σε ένα θέρετρο στο Άλις Σπρινγκς, μια πόλη καταμεσής της αυστραλιανής ερήμου. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού με το μωβ τους λεωφορείο, την Priscilla, ανακαλύπτουν ότι η γυναίκα που τους έκλεισε την εμφάνιση είναι η σύζυγος μιας από τις τραβεστί.

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Η ταινία είναι ένα οδοιπορικό στην αυστραλέζικη ήπειρο, και ταυτόχρονα μια ενδοσκόπηση στην ομοφυλοφιλική κουλτούρα των σόου, που εκτελούν οι λεγόμενοι «drag -queen» (ένας όρος που δεν υπάρχει στα ελληνικά και ο μεταφραστής της ταινίας αποδίδει εντελώς αδόκιμα ως «τζιβανωτοί»).
Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Στέφαν Έλιοτ εκμεταλλεύεται έξυπνα το κοντράστ που δημιουργείται ανάμεσα στους τρεις αλλόκοτους, σχεδόν εξωγήινους, αλλά άκρως σοφιστικέ χαρακτήρες της ταινίας, και το άγριο, πρωτόγονο περιβάλλον το οποίο διασχίζουν.
Βέβαια το φιλμ δεν περιορίζεται στα ασύλληπτα κοστούμια και τις εσκεμμένα over the top ερμηνείες των τριών πρωταγωνιστών του. Σαν τους κεντρικούς χαρακτήρες του, έχει μια πιο σοβαρή-δραματική φύση, κρυμμένη κάτω από βαρύ μακιγιάζ και θηλυπρεπείς εκδηλώσεις.
Ο Έλιοτ, αν και δεν έχει καμία διάθεση να γελοιοποιήσει το καστ του, υπογράφει ένα ευφάνταστο σενάριο, υπερβολικό, διασκεδαστικό και σοβαρό όπου χρειάζεται. Ανάμεσα λοιπόν σε ανέξοδες συζητήσεις περί σωστής χρήσης καλλυντικών, όνειρα που περιλαμβάνουν αναρρίχηση με μπικίνι Gautier και αμφιβόλου γούστου κειμήλια, έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για τους πρωταγωνιστές, με τον Έλιοτ να κατεδαφίζει αργά την εικόνας της ανεμελιάς την οποία έχουμε ασυνείδητα προσδώσει στους επιβάτες της Priscilla.
Διαζύγια, παιδιά που δεν πρέπει να μάθουν τι δουλειά κάνει ο μπαμπάς, προκαταλήψεις, σεξισμός, μίσος –είναι ένα κατόρθωμα που ο σκηνοθέτης καταφέρνει να συνδυάσει στοιχεία δράματος με τις απόλυτα κωμικές σκηνές των πρωταγωνιστών σε drag.
Εκτιμάμε αφάνταστα το καστ και τους τρεις (αρρενωπούς σε άλλες ταινίες τους) πρωταγωνιστές που θυσιάζουν τον ανδρισμό τους για να βοηθήσουν τον Έλιοτ να φέρει σε πέρας την ταινία του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *