American Graffiti

1973, σε σκηνοθεσία Τζωρτζ Λούκας με τους: Ρίτσαρντ Ντρέιφους, Ρον Χάουαρντ, Σίντυ Ουίλιαμς, Χάρισον Φορντ, Πωλ ΛεΜάτ, Κάντυ Κλαρκ, Γούλφμαν Τζακ

Τρίτη 14 Απριλίου 2015
Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Η αναχώρησή τους για το κολλέγιο έχει προγραμματισθεί για το επόμενο πρωί. Ο καθένας όμως έχει τις αμφιβολίες του για το τι τελικά θα κάνει και ποιο δρόμο θα ακολουθήσει. Έτσι αποφασίζουν να περάσουν το τελευταίο βράδυ μαζί και να πραγματοποιήσουν τις πιο τρελές τους επιθυμίες.

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Λίγες είναι οι ταινίες που μένουν στην ιστορία με το χαρακτηρισμό «cult» ή «σταθμός». Και ο Τζωρτζ Λούκας κατόρθωσε να σκηνοθετήσει τουλάχιστον δυο που διαθέτουν τα αντίστοιχα προσόντα. Τέσσερα χρόνια πριν το κλασικό και υπερεπιτυχημενο « Ο πόλεμος των Άστρων» του 1977, βουτώντας στα βαθιά νερά της ημιαστικής Αμερικής των αρχών της δεκαετίας του ’60, κατόρθωσε να δομήσει μια ταινία που έμελλε να γίνει σημείο αναφοράς των άγριων νιάτων της εποχής.
Το American Graffiti διαθέτει την νεανική αφέλεια και ανεμελιά που σπανίως αποδίδεται στον κινηματογράφο –τουλάχιστον με επιτυχημένο τρόπο-. Ακολουθώντας την κρίσιμη καμπή της ζωής τεσσάρων νέων –λίγο πριν την ενηλικίωση, στο στάδιο αναζήτησης της επαγγελματικής αποκατάστασης ή της προσπάθειας εισαγωγής τους σε κάποιο κολέγιο-, σκιαγραφεί τις ψυχολογικές αλληλεπιδράσεις του ενός επάνω στον άλλον, ντύνοντας το όλο εγχείρημα με ένα πολύ δυνατό soundtrack αποτελούμενο από τουλάχιστον 40 μεγάλες rock επιτυχίες.
Η Universal τόλμησε και επένδυσε επάνω στο ασυνήθιστο σενάριο του άγνωστου ως τότε σκηνοθέτη, όταν όλα τα υπόλοιπα studios αρνούνταν να ρίξουν μια δεύτερη ματιά. Αποτέλεσμα; Τεράστια εισπρακτική επιτυχία (που ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο για την παραγωγή του δαπανηρού σχεδίου του Star Wars), 5 υποψηφιότητες για Όσκαρ (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, β’ γυναικείου ρόλου για την Κάντυ Κλαρκ, καθώς και μοντάζ), μια συνέχεια (το ημι-αποτυχημένο More American Graffiti του Μπιλ Νόρτον το 1979), και την ανάδειξη δεκάδων νέων ηθοποιών, από τους οποίους άλλοι ακολούθησαν σπουδαία κινηματογραφική καριέρα (Χάρισον Φορντ, Ρίτσαρντ Ντρέιφους, Ρον Χάουαρντ) και άλλοι έγιναν είδωλα μέσα από τηλεοπτικές σειρές της εποχής (Πωλ ΛεΜάτ, Κάντυ Κλαρκ, Τσαρλς Μάρτιν Σμιθ, Μακένζι Φίλιπς, Καθλήν Κουίνλαν, Σούζαν Σόμερς, Ντεμπραλί Σκοτ, Τζο Σπάνο, Μπο Χόπκινς). Η ταινία πιθανώς να έμενε στα ράφια της εταιρίας, αν ο Φράνσις Φορντ Κόπολα που μόλις ένα χρόνο πριν είχε αποθεωθεί για τον Νονό, δεν έδειχνε τυφλή εμπιστοσύνη στον νεαρό Λούκας, προσφέροντας την πολύτιμη οικονομική του βοήθεια από το πόστο του παραγωγού.
Μπορεί το American Graffiti σε πολλούς να φαντάζει πλέον ξεπερασμένο και αναχρονιστικό, σημάδεψε ωστόσο μια ολόκληρη γενιά, δίνοντας ταυτόχρονα μια ανανεωτική ώθηση στον νεανικό κινηματογράφο της εποχής που έμοιαζε να έχει παραγκωνιστεί στο περιθώριο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *