Φτηνά Τσιγάρα

2000, στη σκηνοθεσία Ρένος Χαραλαμπίδης με τους: Ρένος Χαραλαμπίδης, Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, Κώστας Τσάκωνας, Άλκης Παναγιωτίδης, Μιχάλης Ιατρόπουλος Μάνος Βακούσης, Τάκης Σπυριδάκης

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015
Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Μια αυγουστιάτικη νύχτα στην Αθήνα, ένας σύγχρονος μποέμ φλερτάρει με μια κοπέλα που γνώρισε σε τηλεφωνικό θάλαμο. Ταυτόχρονα βλέπουμε σκηνές από την καθημερινή του ζωή κυρίως σ’ ένα σοφιστικέ cafe, στο διαμέρισμα ενός παλαβιάρη φίλου του ή σε μια υπόγεια διάβαση, τόπο ραντεβού με δύο μαφιόζους, που θυμίζουν περισσότερο φιγούρες μπουρλέσκ κωμωδίας.

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Μια συμπαθέστατη ταινία από τον Ρένο Χαραλαμπίδη που σε αγγίζει κατευθείαν στην καρδιά και ένα υπέροχο σενάριο-γραμμένο απ’ τον ίδιο τον Χαραλαμπίδη- που δεν γίνεται να μην γελάσεις με τις ατάκες του ή με την ποιητική του ματιά πάνω στον έρωτα και τις ανησυχίες των-εν έτει 2000-30άρηδων.
Εντυπωσιακοί και οι κάπως πιο δεύτεροι ρόλοι. Ο Τσάκωνας, έδωσε μια απ’ τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας του και αυτό οφείλεται κυρίως στην ατμοσφαιρική και ρεαλιστική προσέγγιση που κάνει ο σκηνοθέτης στους ήρωες. Ξεχωρίζει, ακόμα, ο Μιχάλης Ιατρόπουλος, ως εκκεντρικός μαφιόζος που ακόμα περιμένει καρτερικά την νεανική του αγάπη, την Βάσω.
Η ταινία οφείλει πολλά στην φωτογραφία του Ευγένιου Διοσυνόπουλου καθώς και στη  εξαιρετική μουσική του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου.
Ακροβατεί ανάμεσα σε σουρεαλισμό και ρομαντισμό με μπόλικες πινελιές ειρωνικού και φλεγματικού χιούμορ.
Παρουσιάζει την Αθήνα των ονείρων μας, την Αθήνα που θα μας επέτρεπε να περπατάμε ανάποδα την Ακαδημίας χέρι χέρι με τη γυναίκα της ζωής μας. Την Αθήνα που θα έκλεινε με βία τα μπουρδέλα, τα σκυλάδικα, τα κλαμπάκια και τις καφετέριες για να γεμίσει της ταράτσες της με θερινά σινεμά. Την Αθήνα που κάθε σουρεαλιστής αυτού του κόσμου θα τη θεωρούσε την προσωπική του πνευματική Μέκκα.
Αλλά το λέει κι ο ίδιος: «κωλοχώρα, δεν καταλαβαίνει τους καλλιτέχνες».

«Είμαι συλλέκτης. Μαζεύω το πιο σκληρό και άγριο πράγμα του κόσμου: στιγμές».

Και τελικά αυτό ακριβώς είναι τα Φτηνά Τσιγάρα: μια συλλογή από στιγμές. Στιγμές από  άδεια τραμ,  στιγμές από διάφανες σακούλες με νερό και χρυσόψαρα , στιγμές σε καρτοτηλέφωνα και σε ερημωμένους δρόμους, στιγμές που κρύβονται μέσα σε γόπες, στιγμές ζωής και έρωτα..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *