Στη Φωλιά του Κούκου

1975, σε σκηνοθεσία του Μίλος Φόρμαν με τους: Κρίστοφερ Λόιντ, Τζακ Νίκολσον, Λουίζ Φλέτσερ, Ντάνι ντε Βίτο, Μπραντ Ντουρίφ

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016
Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Ένας φυλακισμένος μεταφέρεται σε ένα ψυχιατρείο, γιατί οι αρμόδιοι πιστεύουν ότι είναι ψυχοπαθής. Αυτός όμως θα αναστατώσει τη ζωή του ιδρύματος και θα έρθει σε σύγκρουση με τη διεύθυνση.

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Η ταινία βασίστηκε στο πολυσυζητημένο και εξαιρετικά δημοφιλές μυθιστόρημα (με τον ίδιο τίτλο) του Κεν Κίζι. Ένα μυθιστόρημα που εν πολλοίς βασίστηκε στις εμπειρίες που είχε αποκομίσει ο συγγραφέας του εργαζόμενος σε ένα ανάλογο ψυχιατρικό κατάστημα και που οι χαρακτήρες του βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό σε υπαρκτούς ασθενείς.
Το λογοτεχνικό κείμενο διασκευάστηκε κατ’ αρχάς για το Broadway (από τον Ντέηλ Γουέισμαν) και ανέβηκε για πρώτη φορά το 1963, με πρωταγωνιστή τον Κερκ Ντάγκλας. Ο ηθοποιός θα επηρεαστεί τόσο από τον ρόλο και το έργο ώστε θα αγοράσει τα δικαιώματά του προκειμένου να φροντίσει για την μεταφορά του στην μεγάλη οθόνη.
Την σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο Τσέχος Μίλος Φόρμαν , σχεδόν 13 χρόνια μετά την πρώτη συνάντησή του με τον Κερκ Ντάγκλας στην Πράγα και την πρώτη τους κουβέντα γύρω από το ενδεχόμενο της κινηματογραφικής μεταφοράς της φωλιάς του κούκου και όταν πια τα δικαιώματα του έργου έχει ο γιος του Κερκ, Μάικλ Ντάγκλας.
Ο Μίλος Φόρμαν  αποδείχθηκε ο ιδανικός σκηνοθέτης για το συγκεκριμένο έργο. Αντισυμβατικός, τολμηρός, προσεγγίζει το αντικείμενό του με ένα εντελώς παράδοξο χιούμορ το οποίο όμως καταφέρνει να ελέγχει τόσο καλά ώστε όχι μόνο να μην ενοχλεί αλλά να λειτουργεί κιόλας υπέρ του δράματος. Ο σκηνοθέτης γυρίζει το φιλμ σε μία αληθινή ψυχιατρική κλινική, το Damasch State Mental Hospital of Salem στο Όρεγκον και συμπεριλαμβάνει στην διανομή αληθινούς ασθενείς σε μικρότερους ρόλους, κυρίως σε ρόλους κομπάρσων για να πλαισιώσουν το αξεπέραστο καστ των πρωταγωνιστών.
Ο  Φόρμαν  χρησιμοποιώντας ρεαλιστικές φόρμες αφήγησης, μας διηγείται μία αλληγορία. Το θέμα του δεν είναι οι συνθήκες διαβίωσης ή το αναποτελεσματικό των τρόπων θεραπείας. Το θέμα του είναι η φυλάκιση του ελεύθερου πνεύματος, η καταστρατήγηση της ελεύθερης βούλησης, η ομαδοποίηση, η ισοπέδωση της προσωπικότητας, ο θρίαμβος του απρόσωπου και ανέκφραστου κατεστημένου επί της προσωπικότητας. Ο φόβος είναι παρών παντού.
Ο Ράνταλ Μακ Μέρφι αναστατώνει το ψυχιατρείο και προσφέρει στους τροφίμους την ευκαιρία να ζήσουν έστω και για λίγο τη ζωή που το ίδρυμα τους στερεί, έχοντας σαν λύση για όλα τα ψυχοφάρμακα.
Πρόκειται για μια ιστορία γεμάτη θέληση για ζωή, που μιλά για ελευθερία και το δικαίωμα να σκέφτεσαι και ονειρεύεσαι.

Vintery, mintery, cutery, corn
Apple seed and apple thorn;
Wire, briar, limber lock
Three geese in a flock
One flew east
And one flew west
And one flew over the cuckoo’s nest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *