Mysterious Skin

2005, σε σκηνοθεσία Γκρεγκ Αράκι με τους: Μπράντι Κόρμπετ, Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ, Ελίζαμπεθ Σου, Μισέλ Τράτστενμπεργκ

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015
Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Ο 18χρονος Νιλ, αφού σε ηλικία 8 ετών είχε σχέσεις με τον προπονητή της ομάδας του μπέιζμπολ, έρχεται στη Νέα Υόρκη σε αναζήτηση αντρών που επαναλαμβάνουν τελετουργικά τον αρχικό βιασμό. Ο συνομήλικός του Μπράιαν, έχοντας ένα κενό μνήμης για κάτι που του συνέβη παιδί, πιστεύει ότι απήχθη από εξωγήινους. Οι πορείες των δύο νεαρών αναπόφευκτα θα διασταυρωθούν.

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Γκρεγκ Αράκι μεταμορφώνει το μυθιστόρημα του Σκοτ Χάιμ σε μια κινηματογραφική ταινία που χειρίζεται με διακριτικό δυναμισμό και ένταση ένα πολύ ιδιαίτερο θέμα, το οποίο αφορά στις απειθάρχητες παρορμήσεις και τα πάθη και στις ανθρώπινες επιθυμίες και επιλογές. Εξετάζει το θέμα-ταμπού της παιδοφιλίας, και μάλιστα της ομοφυλοφιλικής. Ταυτόχρονα όμως κάνει μια τολμηρή ταινία για την ενηλικίωση και τα παιδικά τραύματα που διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό την μετέπειτα ζωή μας.
Το ενδιαφέρον της ιστορίας του Mysterious Skin βρίσκεται στην ποιητική δυναμική της έκφραση, μια σκληρή και ωμή αποτύπωση της εικόνας ενός περιθωρίου, εκπρόσωποι του οποίου βρίσκονται και κινούνται δίπλα μας. Ένα περιθώριο που παραλληλίζει τις εξελίξεις της καθημερινότητάς του με την πορεία της «φυσιολογικής» ζωής, ένας άγνωστος κόσμος που βρίσκεται σε υπέρθεση με το κοινό περιβάλλον, μια σύνδεση που ο Αράκι πετυχαίνει εικονογραφώντας την παιδική και εφηβική ηλικία σε μια ατμόσφαιρα όπου χαρακτήρες και θεατές απορροφώνται ταυτόχρονα από τις ίδιες εμπειρίες δημιουργώντας ένα λυρικό, αισθησιακό, ποιητικό κράμα που εναλλάσσεται με σκληρά ρεαλιστικούς τόνους.
Η κάμερα του Αράκι περιφέρεται στο παρόν και το παρελθόν των νεαρών πρωταγωνιστών του και με αποκαλυπτικά flash back ανοίγεται περισσότερο στο βάθος των χαρακτήρων και την προσωπική τους ιστορία λαμβάνοντας εξομολογητικό χαρακτήρα, ενώ κινείται προς πολλές κατευθύνσεις μέσα στο μεσοαστικό περιβάλλον της επαρχίας.
Το Mysterious Skin φαίνεται να δοκιμάζει το θεατή προκαλώντας ποικίλα συναισθήματα κλιμακούμενα από την απέχθεια ως την κατανόηση για το κρυφό, το πάθος, τον ερωτισμό και την ηδονή, ενώ προβάλει την ιδιαιτερότητα του θέματός του με απροσδόκητη ευχέρεια ξεπερνώντας τα δυσκίνητα στερεότυπα, κάτι που οφείλεται τόσο στους πρωτότυπους σκηνοθετικούς ελιγμούς του Αράκι όσο και στην ερμηνευτική ανάπτυξη των ηρώων από τους νεαρούς πρωταγωνιστές του.
Με την απαιτούμενη σοβαρότητα το φιλμ δεν φιλοδοξεί να δώσει σωτήριες απαντήσεις –τα ηθικά κηρύγματα άλλωστε δεν ταιριάζουν στο underground στυλ του σκηνοθέτη και σε αυτό το αριστούργημα του ανεξάρτητου αμερικανικού κινηματογράφου που συνοδεύει η ατμοσφαιρική μουσική των Χάρολντ Μπαντ και Ρόμπιν Γκάθρι(μέλος των Cocteau Twins).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *