Μια Ξεχωριστή Μέρα

1977, σε σκηνοθεσία Έτορε Σκόλα με τους: Μαρτσέλο Μαστρογιάννι, Σοφία Λόρεν

Τρίτη 19 Απριλίου 2016
Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Η 8η Μαΐου 1938 ήταν μια ξεχωριστή μέρα για το φασιστικό καθεστώς της Ιταλίας. Οι κάτοικοι της Ρώμης έσπευσαν να παρακολουθήσουν την παρέλαση προς τιμή του Αδόλφου Χίτλερ, στην πρώτη επίσκεψή του στη χώρα. Μια καταπιεσμένη νοικοκυρά κι ένας κατατρεγμένος ομοφυλόφιλος βρίσκουν ένα σημείο επαφής σε αυτήν την Ιταλία, την Ιταλία του Μουσολίνι. Συγκλονιστική ταινία γύρω από την κοινωνική και πολιτική καταπίεση του ατόμου σ’ ένα φασιστικό καθεστώς.

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Η παραγωγή έγινε από τον σύζυγο της Σοφία Λόρεν, Κάρλο Πόντι, ενώ το σενάριο γράφτηκε από τον σκηνοθέτη της ταινίας Έτορε Σκόλα, σε συνεργασία με τον δημοσιογράφο Μαουρίτσιο Κοστάντσο και τον Ρουτζέρο Μάκκαρι. Στην ταινία έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο η ανιψιά της Σοφία Λόρεν και εγγονή του Μουσολίνι, Αλεσάντρα Μουσολίνι, νυν πολιτικός.
Η ταινία γυρίστηκε στο μεγαλύτερο της μέρος σε ένα διαμέρισμα, που βρίσκεται στις πολυκατοικίες «Φεντερίτσι», εργατικές κατοικίες που ανεγέρθηκαν κατά τη δεκαετία του ’30 με πρωτοβουλία του Μουσολίνι, ενώ τα εξωτερικά γυρίσματα αφορούν κυρίως το χώρο γύρω από τις πολυκατοικίες.
Xώρος θεατρικός. Πλάνο σε κλειστά διαμερίσματα μιας δαιδαλώδους πολυκατοικίας, σκάλες, ύψη.. Κάδρα απόλυτα με μαθηματική ακρίβεια τοποθετημένα το ένα μετά το άλλο δίνοντας ένταση στο δράμα.. Αίσθηση κλειστοφοβική με σαφή τα στίγματα της ανθρώπινης φυλακής και της γκετοποίησης.
Σε πράσινους καφέ τόνους (που θυμίζουν παλιές φωτογραφίες), ο Έτορε Σκόλα σκηνοθετεί την ωραιότερη ίσως ταινία του, σκιαγραφώντας τις ορατές και αόρατες πτυχές μιας συγκινητικής, βαθιά ανθρώπινης ιστορίας για τους απόβλητους ενός αυταρχικού καθεστώτος.
Ο Μαρτσέλο Μαστρογιάννι και η Σοφία Λόρεν δίνουν σάρκα και οστά σε ένα αξέχαστο όσο και πρωτότυπο κινηματογραφικό ντουέτο. Δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ (ξενόγλωσσης ταινίας και αντρικής ερμηνείας για τον Μαστρογιάννι) και Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξένης ταινίας.
Δύο σπουδαίοι ηθοποιοί σε μια συνάντηση δύο τελείως διαφορετικών ανθρώπων και η εξιστόρηση μιας αναπάντεχα ειλικρινούς επικοινωνίας που τους αιφνιδιάζει, τους αναστατώνει, τους απελευθερώνει και τελικά τους καθορίζει.
Κρατάει μόνο μια μέρα, μια μέρα πραγματικά ξεχωριστή και για τους δύο.
Γιατί η ημέρα που κύλησε, αυτή η μέρα που έκαναν την υπέρβαση, ήταν η δική τους ημέρα, μια μέρα νίκης..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *